Čtvrtek, 28. března 2024

Energeticky šetrné a komfortní řízení

Trvalá udržitelnost, ekologie, nízká spotřeba energií. To jsou kritéria dnešních staveb a i proto jsou nejen oceňovány, ale i žádány.
Energeticky šetrné a komfortní řízení
Jednou takovou budovou s menší spotřebou, než je obvyklé, a tzv. inteligentním řízením je centrála České pojišťovny, kterou akciová společnost Metrostav postavila na Pankráci v Praze. Nízkou spotřebu a další výhody v ní umožní systém pod názvem KNX.

NERVOVÝ SYSTÉM

KNX je standard pro energeticky šetrné a komfortní řízení jednotlivých technologií staveb. Lze jej přirovnat k nervům a mozku budovy, ve které řídí veškeré její funkce týkající se spotřeby i zabezpečení. Z jednoho místa sleduje i ovládá ventilaci, osvětlení, a to v závislosti na aktuálních klimatických podmínkách. Údaje o nich (intenzitě osvětlení, teplotě, síle větru, dešti) dodávají systému meteostanice, osazené na střeše budovy.

Systém má na starosti i zabezpečení budovy. Stejně tak optimalizuje pracovní prostředí a spotřebu objektu na základě okamžitých podmínek a obsazenosti. Proto spolupracuje se systémem hlídání vstupů ACS (access control system). Ten sleduje prostřednictvím vstupních či identifikačních karet obsazenost jednotlivých prostor. Na základě informace, že do dané místnosti vstoupila první osoba, umí například zvýšit množství dodávaného vzduchu a teplotu prostředí.

Na systém KNX je rovněž napojeno topení, větrání, ovlivňuje intenzitu vnitřního osvětlení i automatické nastavení venkovních žaluzií. Je řízený z velínu, který je společný pro všechny systémy budovy a nachází se v přízemí objektu. Má návaznost na datovou síť, v rámci strukturované kabeláže ho lze ovládat a monitorovat (s příslušnými právy) odkudkoliv.

VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ

Temperaci v budově řídí ovládací hlavice. To jsou elektrické pohony ventilů na rozvodech chladu a tepla, a tak lze řízením toku média dosahovat požadované teploty. Chlazení budovy zajišťují podzemní chladicí věže a akumulační nádrž chladu. Hybridní chladič "inteligentně" kombinuje technologii suchého a odpařovacího odvodu tepla. Během léta poskytuje nízkou výstupní teplotu chlazené kapaliny a v zimě šetří vodu při provozu nasucho.

Při použití trojcestného ventilu se dosahuje dalších úspor vody v přechodném období. Suchý výměník instalovaný do výtlaku zvyšuje teplotu vzduchu a současně snižuje jeho relativní vlhkost. Během provozu se spuštěným skrápěcím čerpadlem je tak potlačena tvorba viditelné mlhy. Instalací trojcestného ventilu mezi suchý a mokrý výměník se ještě více sníží tvorba viditelné mlhy. Průtok přes skrápěný výměník bude redukován a stejně tak i odpar (mlha).

Ve třetím podzemním podlaží je navíc ledobanka - akumulační nádrž chladu, která se zachlazuje v období nejnižšího odběru elektrické energie, tj. přes noc, a využívá se k dochlazování v průběhu dne. Zařízení při plném nabití je schopno uchladit celý objekt po dobu 24 hodin i při výpadku obou chladicích agregátů. V ledobance jsou kuličky velikosti softbalového míčku s tekutinou uvnitř, která při nabíjení ledobanky zmrzne. Prostor mezi kuličkami je vyplněn nemrznoucí směsí. Nabíjecí teplota je minus sedm stupňů Celsia. Kapacita ledobanky je 136 m3. Získaná "zásoba ledu" ochlazuje vodu cirkulující v systému chlazení.

Topení, chlazení, větrání je v uvažovaných kancelářských modulech řešeno za pomoci vestavěných stropních fancoilů. Jejich ovládání a topné soustavy mají vazbu také na stav otvíratelných oken v kancelářích, resp. snímač otevření každého okna.

S výjimkou několika oken, která jsou zapojena do systému protipožární ochrany, má každé další otevíratelné okno magnetický kontakt propojený s řídicí jednotkou. Ta rozpozná, zda je zavřené či otevřené, zda dochází k tepelné ztrátě či zisku a podle toho zreguluje topení a chlazení.

Stejně tak jsou řízeny radiátory ústředního vytápění, přičemž ovládání topné soustavy je centrální na základě dat z již zmíněné meteostanice a topných křivek.

Fancoily jsou ve všech nadzemních podlažích pod stropem v podhledu. Pouze v 6. patře jsou z důvodu složitého tvaru střešní nástavby nástěnné, které mají kromě funkce chlazení také funkci topení.

V ostatních patrech fancoily pouze chladí, topí se radiátory. V případě, že místnost bude rozpříčkována, lze fancoil lokálně ovládat.

ZASTÍNĚNÍ INTERIÉRU

Objekt je vybaven ze tří světových stran vnějšími žaluziemi. Jejich zavedením do systému KNX je zajištěna možnost lokálního i centrálního řízení s důrazem na maximální využití denního světla a zabránění vzniku rušivého oslnění, a tím i přehřátí objektu. Vzhledem k tomu, že jsou žaluzie citlivé na sílu větru, má objekt po svém obvodu rozmístěny na exponovaných místech meteostanice, které při překročení nastavené hodnoty zajistí vytažení žaluzií. V případě manuálního zásahu se po nastavené době vrátí opět do automatického režimu řízení.

Tyto meteostanice jsou tři a jsou na střechu nainstalovány tak, aby jejich pozice mohla být změněna nebo aby mohly být doplněny dalšími stanicemi.

VNITŘNÍ OSVĚTLENÍ

Systém je podle intenzity venkovního světla schopen řídit nejen žaluzie, ale i vnitřní osvětlení. Navíc umožňuje maximální flexibilitu, kdy každé svítidlo má svou jedinečnou adresu a lze je tak libovolně řadit do skupin při dispozičních změnách objektu. Svítidla budou vybavena stmívatelnými předřadníky standardu DALI (Digital Addressable Lighting Interface).

Na sběrnici KNX budou osazeny prvky pro rozhraní DALI, ze kterých se budou jednotlivá svítidla řídit. Rozhraní mezi řídicím systémem a sběrnicí DALI tvoří příslušné digitální převodníky. Tak lze centrálně monitorovat všechna svítidla osvětlovací soustavy, resp. jejich ovládání z jednoho pracoviště (technický velín), dále přenos a archivaci, vytváření časových plánů, centrální vizualizaci.

ZABEZPEČOVACI ZAŘÍZENÍ

Centrální systém je propojený také do systému kontroly vstupu, elektrické požární (EPS) a zabezpečovací signalizace. Protipožární opatření jsou v budově nadstandardní. EPS je propojena s dvanácti dalšími systémy, mezi které patří například evakuační rozhlas, automatické uvolnění magnetických kontaktů dveří na únikových cestách.

Všude v objektu jsou sprinklery a v přízemí a v prvním podzemním podlaží je systém samočinného odvětrávání tepla a kouře. Centrální serverovna zálohovaná UPS se 100% rezervou pro budoucí rozšíření tvoří samostatný, plynem hašený požární úsek, který ochrání data i v případě požáru.

Při požáru v daném prostoru se vybraná okna na povel EPS otevřou a umožní tak přívod čerstvého vzduchu, resp. odvod kouře. Prioritou je zbavit prostory zadýmení, a proto je kouř odsáván ventilátory a otevřenými okny. Aby to bylo možné, musí se zároveň vzduch přivést, a to okny, která se otevřou ve fasádě. Požár už v tuto chvíli hasí sprinklery. Rozšíření požáru zabrání i gravitační uzavírání dveří. Jedná se o požárně odolné dveře, zavěšené svou horní částí na podélné kolejnici, které jsou v otevřené poloze držené elektromagnetem. Při vzniku požáru signál z EPS elektromagnet odbrzdí a vrata se pomocí závaží zavřou. Tím jsou velké plochy (např. garáže) rozděleny na menší požární úseky. Pro únik osob jsou v zavřených vratech dveře, kterými lze případně projít z jednoho úseku do druhého. Po skončení požáru se dveře do otevřené polohy vracejí manuálně.

LADĚNÍ A KONTROLA SYSTÉMU

Samotné ladění systému se po dohodě s investorem uskutečnilo až ve chvíli, kdy byla budova využívána zaměstnanci České pojišťovny. "Po zprovoznění se celý systém zapnul a sledovali jsme, zda je schopen udržet nastavené parametry při měnících se venkovních podmínkách," popisuje závěrečné kroky Ing. Milan Smetana, stavbyvedoucí divize 3 Metrostavu, a dodává: "Dále jsme zjišťovali, zda systém reaguje na to, jak se mění obsazenost objektu. Kromě kontrol prováděných na různých místech byla též prověřována vizualizace celého systému na obrazovce ve velínu. Na ní je vidět stav všech ovládaných (monitorovaných) prvků. Zároveň se uskutečnila zkouška požárního systému, pouze byl zablokován konečný povel pro sprinklery a plynové zhášení, aby nedošlo ke znehodnocení objektu a zařízení."

AUTOR: Jiří Kučera
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů