Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda schválila změny u osvobození od ekologických daní a dala více peněz na ekologické škody ve Spolaně

Vláda schválila změny u osvobození od ekologických daní a dala více peněz na ekologické škody ve Spolaně

Vláda na svém dnešním jednání schválila návrh ministerstva financí, kterým se zpřesňuje možnost osvobození od ekologických daní. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Mirek Topolánek. Změny jsou součástí novely zákona o stabilizaci veřejných financí. Cílem normy je podle MF zamezit nejednoznačnému výkladu zákona.
Podle informací ministerstva životního prostředí jsou nejdůležitějšími změnami osvobození od daně ze zemního plynu a pevných paliv u kombinované výroby elektřiny a tepla, tzv. kogenerace. Dosud osvobození bylo možné jen, pokud bylo teplo dodáváno domácnostem, novela navrhuje osvobození od daně bez podmínek. U osvobození domácností a domovních kotelen od daně ze zemního plynu novela zrušila definici domovní kotelny a osvobození od daně je nově omezeno výkonem kotelny a tím, že teplo musí být dodáváno domácnostem.

Garance na odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací společnosti Spolana stoupnou o 1,83 miliardy korun. S návrhem ministerstva financí dnes souhlasila vláda, informoval na tiskové konferenci po jednání kabinetu premiér Mirek Topolánek. Současná výše garance činí 6,33 miliardy korun a MF navrhovalo jejich zvýšení na maximálně 8,16 miliardy korun. Dosavadní výše garance podle MF neumožňovala úplně odstranit ekologické škody vzniklé před privatizací tak, jak se stát zavázal. "Hrozí proto soudní spory a při nepokračování sanačních prací také znehodnocení dosud vynaložených prostředků státu," uvedlo MF. MF rovněž získalo od vlády souhlas s navýšením garancí na odstranění zátěže ve společnosti DEPRAG CZ o 97,7 milionu korun na 113,7 milionu, ve společnosti BENET GROUP o 91,4 milionu korun na 259,75 milionu a ve společnosti Harfa o necelých 30 milionů na 33,4 milionu korun. "Všichni doufáme, že je to poslední materiál tohoto typu a že to vše přejde na nového nabyvatele," uvedl Topolánek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů