Pátek, 29. března 2024

Sběr elektroodpadu čekají změny

Sběr elektroodpadu čekají změny

Praha - Ministerstvo životního prostředí chystá změnu ve sběru elektroodpadu. V novém zákonu navrhuje, aby staré elektrospotřebiče do pěti kilogramů vybíraly všechny větší prodejny bez ohledu na to, jestli si zákazník něco koupí.

Sběr elektroodpadu se rozjíždí už čtyři roky a stále je co řešit. "Největší problémy byly, jsou a budou u menších spotřebičů, které se vejdou do popelnice," tvrdí mluvčí Ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Lidé si stěžují především na chaos. Než přemýšlet, kde vyhodit topinkovače, holicí strojky či zářivky, raději zvolí popelnice. Nový zákon zpětný odběr elektrospotřebičů zpřesní. "Když se budete chtít naráz zbavit fénu, mobilu a tranzistoráku, budete ho moci odnést do elektra a nebudete si muset nic kupovat," vysvětluje Roman Abraham ze společnosti Elektrowin.

Návrh žádnou bouři nevyvolal. Už teď se bezplatný odběr rozjíždí naplno. V obchodech se nově objevily tisíce nádob na elektrošrot a obchodníci se nemusejí o nic starat ani platit. Do hry naplno vykročily kolektivní systémy, které založili samotní výrobci elektroniky. "Tato aktivita se nám vyplatila - v komoditě malých spotřebičů nám objem narostl až čtyřikrát," přibližuje prodejce elektroniky Jiří Neumann.

S větší elektronikou, například zářivkami, je však problém. Už v dubnu by se to ale mělo změnit. "V současné době je u prodejců několik desítek nádob. Chystáme masivní kampaň s tím, že bychom ještě letos umístili 300 až 500 kontejnerů a příští rok bychom šli až na 2500," popisuje Kašpar.

Každý Čech ročně vytřídí přes čtyři kilogramy elektrošrotu, například ve Švédsku je to však třikrát víc. Ministerstvo životního prostředí chce, aby Češi třídili víc. Nový zákon o odpadech by mohl platit už příští rok.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů