Středa, 24. dubna 2024

Projekt nové spalovny rozdělil veřejnost

Projekt nové spalovny rozdělil veřejnost

České Budějovice - Zatím se o případném vybudování obří spalovny odpadů pouze hovoří, ale už rozdělila laickou i odbornou veřejnost. Spalovna by měla vyrůst v průmyslové části města a českobudějovický magistrát chce tímto způsobem mimo jiné vyřešit i nedostatečnou kapacitu skládek. Zásadní nesouhlas vyvolal tento projekt především u Strany zelených.

Vše je ve stadiu úvah, přesto už ale projekt vyvolal bouři reakcí. Velkokapacitní spalovna, předběžně plánovaná v areálu už existující českobudějovické teplárny, by podle města nahradila prakticky všechny problémové jihočeské skládky. "Skládkování odpadu je poměrně nebezpečné z hlediska dopadu na životní prostředí, proto je nutné s tím něco dělat," uvádí náměstkyně českobudějovického primátora Ivana Popelová.

Jenže zelení a některé nevládní organizace považují spalovnu za nejhorší možné řešení. Argumentují růstem cen, zhoršením kvality vzduchu a tím, že města a obce přestanou podporovat třídění odpadu. "Podle dostupných informací má mít spalovna kapacitu cca 100 000 tun odpadu ročně. Samo město České Budějovice však vyprodukuje zhruba jen 17 000 tun," argumentuje místopředseda jihočeské organizace Strany zelených Jiří Guth. "Tato velká zařízení vůbec nemotivují veřejnost k recyklaci," dodává Jaroslava Brožová ze sdružení Jihočeské matky.    

Ne všichni aktivisté jsou ale proti. "Pořád je lepší mít novou spalovnu než hořící skládky, tak jako to bylo například v Lišově," upozorňuje Josef Uváčik ze sdružení Zvony 2008. Strana zelených přesto trvá především na podpoře třídění a recyklace. Její představitelé odmítají i argument města, podle kterého se obchod se separovaným odpadem kvůli hospodářské recesi prakticky zastavil. "Já mám obavy z toho, že radnice v Českých Budějovicích chce tímto řešením pouze zneužít současné situace," tvrdí předseda českobudějovické organizace Strany zelených Milan Syrovátka.  

Zástupce města teď čeká na téma spalovna řada jednání, a to především s představiteli kraje. Konkrétnější obrysy by měl projekt získat v průběhu příštího roku.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů