Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Od začátku března využívají tři největší outdoorové firmy, Clear Channel, CBS Outdoor a Lamar Advertising, nové technologie pro tvorbu plakátů větších rozměrů. Nové ekoplakáty mají lepší vlastnosti: vydrží mnohem déle než klasický plakát (až 90 dní), vypadají lépe, protože motiv nemusí být sestavován z více částí, ale jen z jednoho listu, a jsou zcela recyklovatelné. Nevýhodou však je, že pokud je plakát špatně nalepen, utvoří se na něm "vrásky".

NOVÁ PAKA - Také letos nezaplatí obyvatelé Novopacka za svoz komunálního odpadu ani korunu.
Procento vytříděného odpadu zde totiž vloni vzrostlo, proto radnice své občany od poplatků osvobodila.
Díky smlouvě se svozovou firmou, kdy platby za svoz jsou letos stejné jako loni, si může opět dovolit nevybírat od občanů města Nová Paka a okolních obcí poplatky za odvoz odpadu. Pokud by se však podstatně změnily podmínky zajištění svozu, nebo podíl separovaného odpadu klesl, musela by se i Nová Paka k poplatkům vrátit.

Snaha omezovat množství nebezpečných látek potřebných při výrobě elektroniky vynesla Toshibě ocenění v každoročním průzkumu agentury Greenpeace s názvem Green Electronics Survey. Za rok 2008 v něm s přehledem zvítězil notebook Toshiba Portégé R600. Model, který používá místo pevného disku datové úložiště SSD s kapacitou 128 GB, je také velmi střídmý ve spotřebě energie, baterie vydrží v provozu úctyhodných 8 hodin.

Litomyšl bude dostavovat kanalizační síťa modernizovat čistírnu odpadních vod. Město si proto zažádalo o evropské peníze. Počítá s celkovými náklady ve výši 180 milionů korun. Pavel Jiráň uvedl prose server rozhlas.cz, že výše dotace z evropských peněz zatím není jasná a stejně tak zatím město neví, kolik bude muset dát ze svých peněz. Litomyšl je ochotná dofinancovat celý projekt jen do výše 48 milionů korun.


Technologie, které umožní zvýšit účinnost elektrárny Prunéřov II. alespoň na 42 % k dispozici jsou, reaguje Ministerstvo životního prostředí na informace představitelů majitele elektrárny, společnosti ČEZ, kteří tvrdili, že se nevyrábí modernější turbíny či kotle, než které ČEZ ve své dokumentaci EIA k modernizaci tří bloků Prunéřova navrhl. ČEZ ve své dokumentaci počítá se zvýšením účinnosti elektrárny z dnešních 32,8 % pouze na 38 % přesto, že MŽP uložilo již v červenci 2008 v závěrech zjišťovacího řízení zpracovat variantu s účinností minimálně 42%.  „Například turbíny, které mohou pomoci účinnost elektrárny zvýšit minimálně na 42 %, nabízejí přinejmenším dva dodavatelé,“ říká náměstek ministra životního prostředí Aleš Kuták. ČEZ by měl podle náměstka Kutáka zaměřit svoji energii právě na využití skutečně nejlepších dostupných technologií. „Modernizace uhelné elektrárny je velká investice. Je logické využít toho nejmodernějšího, co se nabízí a nezakonzervovat českou energetiku v technologiích konce minulého století. ČEZ o tomto požadavku ví minimálně sedm měsíců, proto jej nemohlo překvapit vrácení dokumentace k dopracování. Neobsahovala to, co jsme požadovali,“ uzavírá Kuták.

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů