Úterý, 16. dubna 2024

Začíná Jeden svět. I o ekologických problémech

Začíná Jeden svět. I o ekologických problémech

Filmový festival Jeden svět, který začíná v Praze, v letošním roce uvádí ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí také sekci Modrá zelená planeta, věnovanou globálním ekologickým problémům, jako je například změna klimatu, odpady či vyčerpávání přírodních zdrojů.

 

Panelové diskuze se budou konat nejen v Praze, ale i v dalších 29 městech po celé České republice. Zahájení sekce Modrá zelená planeta proběhne ve čtvrtek 12. března od 20:15 v kinosále Francouzského institutu v Praze (Štěpánská 35, Praha 1) za účasti 1. náměstka ministra životního prostředí Jana Dusíka a ředitele Státního fondu životního prostředí ČR Petra Štěpánka. Začne projekcí vizuálně atraktivního snímku Z lásky k vodě (USA, 2008), který se zabývá problémem nedostatku pitné vody a sleduje snahu nadnárodních korporací ji získat a zpeněžit.

 

Vedle filmu Čas hlupáků (UK, 2008), nominovaného na Oscara a kombinujícího dokumentární a hrané pasáže s žánrem sci-fi, přináší sekce Modrá zelená planeta také dokument Auta budoucnosti (Nizozemsko, 2008) o alternativních pohonech aut. Italský snímek Bjůtyfl kántry (Itálie, 2007) sleduje úzké propojení mafie a místním trhem na odvoz a likvidaci odpadu, jenž vedlo k zamoření regionu Kampánie nebezpečným toxickým odpadem. Polemiku zastánců a odpůrců jaderné energie mapuje dokument Jaderný comeback (Nový Zéland, 2007). Naopak Solární budoucnost (Nizozemí, 2008) přispívá do diskuze o hledání alternativ a vyvrací řadu mýtů spojených s využitím sluneční energie. Teorii ropného zlomu, která se zabývá dlouhodobými předpověďmi spotřeby a vyčerpání ropy se inspiroval anglický film Ropná apokalypsa? (UK, 2008).

 

Ke všem zmíněným filmům, budou následovat zajímavé diskuze s odborníky. Mezi nimi budou v Praze, ale také v Brně či Karlových Varech například poslanec Přemysl Rabas, poradce náměstka ministra životního prostředí pro energetiku Petr Holub, Edvard Sequens z občanského sdružení Calla, pražská zastupitelka Zuzana Drhová, Oldřich Janeba z České inspekce životního prostředí či Ladislav Vrchovský ze Strany zelených.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů