Úterý, 23. dubna 2024

Al Gore tlačí doménu .eco

Al Gore tlačí doménu .eco

Speciální internetová doména .eco určená pro weby zabývající se problematikou životního prostředí má být spuštěna do konce tohoto roku.

Alespoň to tvrdí skupina Alliance for Climate Protection, která se opírá o podporu neúspěšného kandidáta na amerického prezidenta ve volbách 2000 Ala Gora.

Ta požádala Internetové sdružení pro přidělování jmen a čísel (ICANN), která má domény na starosti, aby schválila právě doménu prvního řádu .eco. Pokud půjde vše podle plánu, tak by se dle serveru GoodCleanTech.com měla doména dostat na svět již do konce tohoto roku.

Využívat by ji měly organizace, které se zabývají životním prostředím, ekologickými tématy nebo radí podnikům, jak snížit negativní dopady jejich produkce na okolí.

Naděje na rozběhnutí této domény je poměrně slušná, protože v polovině minulého roku ICANN uvolnilo pravidla pro vznik nových koncovek internetových adres. Současný počet koncovek, jako .com či .net, se tak zřejmě brzy rozšíří o další stovky až tisíce nových jmen. ICANN uskutečnilo první širší změnu v systému adres na síti za 25 let.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů