Sobota, 20. dubna 2024

Záchrana pro stromy: mapa alejí

Záchrana pro stromy: mapa alejí

- Ministři dopravy a životního prostředí chtějí chránit stromy

- Až do krajů ale nedosáhnou

Ministr dopravy Petr Bendl se rozhodl zachránit české aleje. Společně s ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem vyhlásil konec masivního kácení, dokud nevznikne mapa českých alejí.

Jeho gesto má ale zádrhel. Bendl může rozhodovat jen asi o dvou z celkových až patnácti tisíc stromů, které chtějí silničáři pokácet. Bendlovo ministerstvo dopravy má totiž přímý vliv jen na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). A u silnic první kategorie, rychlostních silnic a dálnic roste stromů velmi málo.

Daleko masivněji chtějí kácet silničáři v regionech, kde vládnou krajské úřady. Jen pro představu: na Plzeňsku, Olomoucku či Královéhradecku má padnout tuto zimu přes tři tisíce stromů.

Jediné, co ministr mohl udělat je, že společně s Martinem Bursíkem vyzval hejtmany, aby se také připojili k prohlášení, které bude závazné pro ŘSD. V něm Petr Bendl slíbil, že se ŘSD "zdrží plošného kácení stromořadí".

Podmínkou má být to, že organizace vypracuje mapu alejí.

"Měl by v ní být uveden počet stromů, jejich zdravotní stav nebo budoucí plán údržby. My jsme schopni poskytnout jako pomoc dendrology a další odborníky," nastínil ministr Bursík.

Mapa by podle Bendla měla vzniknout ještě letos, bude ale zase zahrnovat právě jen aleje, o nichž rozhoduje ŘSD. Kraje nemají povinnost mapy vytvořit. Přesto chtějí kácení alejí omezit.

"Poslali jsme správě silnic jasný vzkaz, že musí hlásit a zdůvodňovat každý poražený strom, snažíme se to mít pod kontrolou," říká hejtman Středočeského kraje David Rath. V jeho regionu má letos padnout na dva tisíce stromů.

Letošní boj o aleje začal poté, co Česká inspekce životního prostředí spočítala, kolik stromů má v Česku padnout. Přestože se jí nesešly všechny informace z krajů, došla k číslu devět tisíc, celkem její pracovníci odhadují počet ohrožených stromů až na patnáct tisíc.

Kácení stromů má ztížit chystaná novela zákona o ochraně přírody, kterou mají nyní na stole poslanci. Ministr Petr Bendl slíbil Martinu Bursíkovi, že pro ni zvedne ruku a pomůže mu pro ni vyjednat podporu.

Až upravený zákon vstoupí v platnost, kácení nebude tak jednoduché jako nyní. Vyjadřovat se k němu budou například úředníci na pověřených městech, zapojit se do něj bude ale moci i veřejnost. Nyní stačí ke kácení ohláška.

Ministr Bursík navíc představil vlastní recept, jak aleje chránit. "Viníkem nehody nebývá strom, ale řidič," poznamenal ministr. Na stromy by podle něj měli silničáři umísťovat odrazky, kreslit bílé pruhy, dávat před ně svodidla či v kritických úsecích snížit rychlost.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů