Sobota, 20. dubna 2024

Soud: Vyhubení živočichů při stavbě skládky nebylo trestným činem

Soud: Vyhubení živočichů při stavbě skládky nebylo trestným činem

Pardubice - Pardubický okresní soud zprostil obžaloby jednatele firmy Skládka Elzet Luďka Zahradníka. Žaloba jej vinila z trestného činu ohrožení a poškození životního prostředí. Konkrétně z vyhubení tří chráněných živočišných druhů při budování skládky Blato na Pardubicku, za což byl vloni odsouzen, ale zůstal bez trestu. Dnešní rozsudek dosud není pravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání.

Kvůli skládce byly během několika let v lokalitě vyhubeny dva druhů obojživelníků, čolek velký a rosnička zelená, a jeden druh ptáka, břehule říční. "Žalovaný skutek není trestným činem," uvedl soudce Jan Šlosar. Podle něj především nebyla splněna zákonná podmínka, že poškozené území je většího rozsahu. Rozloha by musela překročit pět hektarů. Dnes vyslechnutý znalec Mojmír Vlašín vymezil minimální biotop přibližně na polovinu této plochy, i když za optimální stanovil až několik čtverečných kilometrů. "Soud nepochybuje o tom, že živočichové se nezdržovali pouze na minimálním území, nicméně pro účely trestního řízení je třeba plochu kvantifikovat," uvedl Šlosar.

Zahradník od roku 2000 téměř čtyři roky zavážel lokalitu bývalého zemníku cihelny Blato stavebním odpadem. Později na tuto činnost potřeboval výjimku ministerstva životního prostředí z ochranných podmínek zvláště chráněných druhů živočichů. I když ji dvakrát získal, pokaždé byl proti ní podán rozklad a nikdy nenabyla právní moci, loni prosinci byla udělena třetí výjimka, zatím nepravomocná. Minulý rok v květnu Zahradníka okresní soud odsoudil, ale upustil od potrestání, po odvolání zrušil Krajský soud v Hradci Králové rozsudek a vrátil věc soudu do Pardubic.

Soudce rovněž konstatoval, že Zahradník neporušil žádné další předpisy a že vyhubení chráněných druhů bylo neúmyslné. Navíc lokalitu již v minulosti z velké části zničila stavba nové státní silnice z Pardubic do Chrudimi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů