Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo životního prostředí plánuje zjednodušení své organizační struktury

Ministerstvo životního prostředí ve středu rozeslalo do meziresortního připomínkového řízení věcný záměr zákona, který by měl zásadním způsobem změnit strukturu celého resortu. „Jde především o zjednodušení organizační struktury ministerstva a jeho organizací, její zpřehlednění pro občany i podnikatele a hlavně vyšší efektivitu práce celého resortu životního prostředí,“ říká 1. náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík, který práce na tomto projektu řídí.

Ministerstvo životního prostředí plánuje zjednodušení své organizační struktury

„Především by došlo k nápravě dnešního stavu, kdy ministerstvo jako ústřední správní orgán vede každoročně několik tisíc prvoinstančních správních řízení,“ vysvětluje náměstek Dusík. Navrhovaná reorganizace tak umožní zeštíhlit samotné ministerstvo, uvolní jeho kapacity pro tvorbu a zlepšování legislativy a další práce, které má primárně jako vládní úřad na starosti a přenese rozhodování na prvním stupni blíž k problémům, o kterých se rozhoduje.

Návrh MŽP povede i k vyšší vymahatelnosti práva v ochraně životního prostředí, ale také k lepší dostupnosti informační a odborné podpory krajským a obecním úřadům při jejich práci v oblasti životního prostředí.
      
Česká inspekce životního prostředí se podle návrhu transformuje ve Správu a inspekci životního prostředí (SIŽP), na kterou přejde většina prvostupňového správního rozhodování ministerstva. Dojde také k významnému posílení odborného a zkušenostního potenciálu této nově vznikající instituce.

Nedojde přitom k žádnému navýšení personálních ani finančních zdrojů. Přenos působností povede ke snížení počtu zaměstnanců ministerstva nejméně o 120 lidí.

Organizační uspořádání SIŽP bude výrazně decentralizované. Z celkového počtu cca 900 pracovních míst jich bude přibližně 600 pracovat v regionech.

MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů