Úterý, 16. dubna 2024

V Českém centru v Praze začíná tento týden výstava „V PETu tváře“

V Českém centru v Praze začíná tento týden výstava „V PETu tváře“

Pod záštitou ministra životního prostředí Martina Bursíka začne ve středu 18. března v Českém centru v Praze výstava děl sochařky Veroniky Richterové, nazvaná „V PETu tváře – Pět let pet-artu a Národní muzeum PET lahví“. „Je to vtipné upozornění na odpad, který vytváříme a zároveň jeho velmi  zajímavé využití, které má svoji nespornou uměleckou hodnotu,“ říká ministr Bursík.

 

Veronika Richterová přetváří již pátým rokem tradiční design PET lahví do umělecké podoby, kterou nazývá pet-art. Její výstava v pražském Českém centru začíná ve středu 18. března a potrvá přesně měsíc, do 18. dubna 2009 jako součást „Předsednického programu“ Českého centra Praha (Rytířská 31, Praha 1). Výstava představí průřez autorčinou pet-artovou tvorbou a také unikátní sbírku PET lahví nazvanou Národní muzeum PET lahví, která obsahuje přes 1500 kusů systematicky uspořádaných domácích i zahraničních vzorků.

 

Součástí výstavy je také panelová prezentace „Pocta PET lahvi“, což je společný projekt s výtvarníkem Michalem Cihlářem, připravený pro Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

 

„Na PETu mě fascinuje široká škála barev, možnost vrstvení a zacházení se světlem jako u skla a nesmírné bohatství tvarů. A dostupnost,“ říká Veronika Richterová.

 

V  tvorbě Veroniky Richterové lze vysledovat silný vztah k materiálu a k technologii jeho zpracování. V případě raných smaltových plastik z ohýbaného plechu nebo novějších pet-artových objektů se objevuje navíc ještě jeden z podstatných rysů sochařčiných děl – důraz na řemeslné zpracování a inspirace použitými předměty.

 

První experimenty s nesochařským materiálem, PETem, podnikla autorka před pěti lety.

„Dělala jsem na zahradě s horkovzdušnou pistolí plastiky ze železného šrotu. Srpen, vedro, žízeň. Železo špinavé, fádní, rezavé. Dopila jsem minerálku Magnézii a prázdnou petlahev  ze zvědavosti jen tak trochu ofoukla tou pistolí. Lahev se teplem smrskla a najednou jsem uviděla nádherný tvar a nádhernou modrou. A v tu chvíli mně to bylo jasný: „To bude krásný pet-art!“ Prostě  náhoda. A tak jsem začla experimentovat.“ Prvním autorčiným pet-artovým objektem byl Křišťálový lustr z přibližně šedesáti čirých petlahví. V různém sledu pak následovaly PETkytky, PETlangusty, aj.

 

Náměty pro svá pet-artová díla hledá Veronika Richterová v přírodě, v každodennosti nebo v kulturách cizích národů. Na výstavě je tak možno spatřit gigantického pavouka, sérii kaktusů, jednotlivé kusy nábytku či objekty odkazující k tradiční africké kultuře.

 

Veronika Richterová se narodila 11. ledna 1964 v Praze. Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu (1978-1982) a poté monumentální malbu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (1984-1990). V letech 1989-1990 navštěvovala École Nationale des Arts Décoratifs v Paříži. Veronika Richterová má na svém kontě řadu samostatných i skupinových výstav. V roce 2007 vytvořila PET-ARTovou scénografii pro Divadlo na zábradlí ke hře „Milada“. Spolu s manželem, grafikem Michalem Cihlářem sestavila dvě velmi úspěšné fotografické publikace z Kuby a z Kambodži.

 

Kontakt pro další informace:

Mgr. Martina Zuzaňáková, koordinátor programu a PR a kurátorka výstavy, České centrum Praha, tel.: 725 802 786, e-mail: zuzanakova@czech.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů