Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Singapur - Mořský život je v nebezpečí. Mušle ani korály si nemohou vytvářet ochranné schránky, varují vědci. Kyselost oceánů, kterou zpsůobují emise CO2, stále stoupá. „Od průmyslové revoluce se zvýšila o třicet procent,“ uvádí s odvoláním na expertní studie server BBC. „O mořský ekosystém si dělám skutečně velké starosti,“ prohlásila Carol Turely s tím, že změny, které v blízké době kyselost vyvolá, budou největší od doby dinosaurů. Oceány do sebe totiž podle vědců za posledních 200 let nasály polovinu veškerých emisí a to má za následek to, že řada živočichů si nemůže vytvářet vápenatou skořápku. V příliš kyselém prostředí to totiž není možné. Někteří přírodovědci však tvrdí, že mořský život dříve zabijí klimatické změny a přehnaný rybolov.

Dnes v průběhu plenárního zasedání Evropského parlamentu se diskutovalo o způsobech, jak nejlépe využít nových technologií ke snížení škodlivých průmyslových emisí v Evropě prostřednictvím zavádění nových technologických postupů a o připravovaných zákonech o námořní bezpečnosti. Cílem je omezit počet nehod na moři a s tím související znečištění životního prostředí.

Tým vědců z Česka a jižní Korey získal patent na nový způsob podpory tvorby rostlinné biomasy. Objev, který umožňuje pěstování rostlin se zvýšenou produkcí hmoty, by mohl být využit v potravinářském i farmaceutickém průmyslu. EU prosazuje využívání biomasy zejména v souvislosti se snížením závislosti evropské ekonomiky na fosilních palivech. Aby Česko splnilo svůj závazek zdvojnásobit do 2010 podíl elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů, schválila v lednu vláda Akční plán pro biomasu na období 2009-2011.

Vláda schválila návrh novely zákona o právu na informace o životním prostředí, která umožní vznik Národního geoportálu. Bude obsahovat mapy území České republiky a zároveň bude součástí evropské sítě. Zákon má také sjednotit pravidla pro zveřejňování prostorových dat, dosud je totiž každý úřad vydává podle vlastních podmínek. Využívání map z geoportálu bude upraveno licencemi.

 

 

 


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů