Středa, 24. dubna 2024

Svazek hodlá řešit ekologické problémy krkonošských obcí

Svazek hodlá řešit ekologické problémy krkonošských obcí

Vrchlabí - Žádat ministerstvo životního prostředí o pomoc při řešení ekologických problémů v podhorských obcích se rozhodl Svazek měst a obcí Krkonoše. Postup ve čtvrtek už projednala rada sdružení.

Svazek chce nejprve pomocí jednoduchých dotazníků oslovit čtyřicítku členských samospráv. Jednotlivé radnice se v následujících dnech budou moci vyjádřit, co je v oblasti životního prostředí momentálně nejvíce tíží a případně jaké projekty (sběrný dvůr, čistička odpadních vod, kanalizace, vodovod) by na jeho zlepšení uvítaly.

Svazek se poté na základě výsledků dotazníkového průzkumu obrátí na ministerstvo životního prostředí. „Zejména po obcích, které leží na území Krkonošského národního parku, se žádá, aby životní prostředí měly zvlášť v pořádku, přitom jejich rozpočty tomu vůbec neodpovídají. Zpravidla jsou to menší obce s velkým územím a malými daněmi,“ vysvětluje ředitel svazku Michal Vávra.

„Společně chceme stát upozornit na to, že tady tyto potřeby jsou a bez jeho podpory se ty věci těžko posunou dál,“ dodává Vávra. Podle něj by bylo ideální, kdyby ministerstvo vytvořilo speciální fond, z něhož by obce, nacházející se na chráněném území, mohly čerpat finanční prostředky. Výsledky dotazníkového šetření bude mít svazek pohromadě během dubna. Poté přijdou na řadu jednání s ministerstvem.

Zdroj:Krkonošský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů