Pátek, 29. března 2024

Mediální tanec kolem zakázky

Mediální tanec kolem zakázky

Kolem tendru na odstranění ekologických škod z dob socialismu se v médiích vyrojilo množství nepřesností, na které musím poukázat. Některé obsahuje i článek Tanec miliard kolem obří zakázky (HN 9. března). Píše se tu, že "Ministerstvo financí zdůrazňovalo, že je třeba škody odstranit do roku 2015. Jenže teď se ukazuje, že žádný 'konečný termín' v roce 2015 neexistuje."

Není to pravda. Časový argument nejenže platí, ale je pro ministerstvo financí klíčový. MF již od počátku opakovaně uvádí, že Česku sankce reálně hrozí. V případě, kdy nebudeme schopni dodržet termíny stanovené Českou inspekcí životního prostředí pro konkrétní lokality nebo nedojde k odstranění ekologických zátěží ve velmi krátké době, hrozí arbitrážní žaloby ze strany podniků - majitelů znečištěných lokalit. Rok 2015 jsme vždy uváděli jako náš cíl pro odstranění škod.

Dále se v článku uvádí, že "Ministerstvo financí a vláda ovšem mohou maximální hranici, kterou stát vítězi tendru vyplatí, naopak ještě zvyšovat".

Opět to není pravda. Nabídnutá cena bude konečná a nebude možno ji zvýšit. To je jednou ze základních předností komplexní zakázky, na rozdíl od dosavadního postupu, který je nejen velmi pomalý, ale současně reálně hrozí, že se sanace prodraží. Tato rizika komplexní řešení úspěšně eliminuje.

Na závěr bych rád uvedl ještě jeden argument. Urychlení sanace pomocí jedné velké zakázky, na které se bude podílet celá řada subdodavatelů, představuje významné protikrizové opatření a tvorbu spousty pracovních míst v časech prudce rostoucí nezaměstnanosti.

Jestliže se v dobách vlád sociální demokracie vypisování veřejných zakázek v této oblasti zastavilo a způsobilo tak nemalé zpoždění, jejich zrychlení současnou vládou a řešení komplexní zakázkou znamená fiskální impulz pro ekonomiku v řádu mnoha miliard korun ročně.

Ivan Fuksa, první náměstek ministra financí

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů