Pátek, 26. dubna 2024

Příbramsko - Do názorových střetů se stále častěji dostávají myslivci s ochránci přírody kvůli dravým ptákům.

Příbramsko - Do názorových střetů se stále častěji dostávají myslivci s ochránci přírody kvůli dravým ptákům.

Příbramsko - Do názorových střetů se stále častěji dostávají myslivci s ochránci přírody kvůli dravým ptákům.

Na polích, loukách a stromech při silnicích je vidět poměrně často káně lesní a poštolky. V noci tyto denní lovce vystřídají sovy. Stavy dravců a sov stouply už v loňském roce kvůli přemnoženým hrabošům.

Myslivci poukazují na to, že draví ptáci jsou přemnožení a volají po jejich regulaci odstřelem. Zásadně proti jsou ochránci a ornitologové. „Zvýšený výskyt těchto dravých ptáků byl způsoben již začátkem zimy především gradací hraboše polního. Proto se káňě a poštolky v takových místech vyskytují v hojném počtu,“ řekl Deníku šéf Ochrany fauny ČR a ornitolog Pavel Křížek.

Dravci byli vidět často před nástupem zimy. Sníh jim pak znemožnil lov hlodavců a ptáci se rozplynuli po krajině. Nyní se znovu objevili v polích a lukách.

„Na základě letošních kontrolních odchytů víme, že tady jsou nebo byli zimující ptáci z Německa, ale také ze severských států jako je Finsko, Švédsko nebo Estonsko,“ poukázal Křížek na to, že ne všichni dravci pocházejí od nás. Podobné je to se sovami, které se setměním vystřídají v krajině káně nebo poštolky. Často jsou vidět kalousi ušatí, a to někdy ve velkých skupinách. I tito ptáci sem přitahují na zimu ze severských zemí.

Myslivci tvrdí, že přemnožení draví ptáci decimují drobnou zvěř. Požadují tak povolení lovu některých druhů a poukazují na to, že v Rakousku byla regulace odstřelem umožněna.

„Regulace dravců naráží na ekologické aktivisty, kteří to nedokáží nikdy pochopit. Koroptev v současném stavu krajiny je nutné chránit, ale to vyžaduje spoustu manuální práce pro myslivce a regulaci jejích predátorů. Pro aktivisty je svatá neviditelná ruka přírody, která vše moudře vyvažuje. Pokud to nepochopí aktivisté, koroptev je odsouzená k vyhynutí. Bohužel, v ochraně koroptve nepomohou asi vůbec zemědělci, neboť nakupují stále výkonnější traktory, rychlé kombajny s co nejširším záběrem,“ říká za myslivce jejich mluvčí Jiří Šilha.

„Jsem proti jakémukoliv povolení lovu dravců. Je to nesmysl. Přesto někteří dravce ilegálně střílejí. Máme ve stanici ve Voticích jestřába poraněného brokovnicí, káni postřelenou kulovnicí, a lidé nám volali, jak někdo v Příbrami střelil krahujce z okna vzduchovkou,“ reaguje na požadavky myslivců Pavel Křížek.

Ornitologové za povolením lovu jestřábů nebo kání do konce ledna tohoto roku v Rakousku vidí jen zájmy myslivců, kteří si tím chtějí chránit cíl svého zájmu, tedy zajíce a bažanty.

„Každý z nás vidí na vlastní oči, kolik je dravců v přírodě. Ornitologové a ochránci přírody ale na to jako vždy pohlížejí jinak. Mezitím se tu přemnožily i další druhy zvířat a to nepůvodní. Norek americký likviduje populace raků, ale loví i vodní ptáky, na Moravě jsou zaznamenány výskyty šakala. Tyto nepůvodní druhy může lovit pouze myslivecká stráž. Ale to nestačí. Pokud nebudou ochránci přírody lobbovat za změnu tohoto ustanovení, do několika let nastane exploze těchto nepůvodních druhů, které zničí původní faunu,“ řekl jednatel příbramských myslivců Milan Kubů.

„Predátoři, jako jsou sovy a draví ptáci jsou na vrcholu potravního řetězce a jejich stavy kopírují početnost kořisti, kterou se živí. Nemůžou se přemnožit, protože si sami redukují svoji potravu,“ dodal zoolog příbramského muzea David Fischer.

Zoolog na druhé straně uznává nářky nimrodů na přemnožené nepůvodní druhy, jako je norek nebo i psík mývalovitý. „Je zásadní chybou, že je smí lovit pouze myslivecká stráž. Povolení k lovu by měli mít i další myslivci, ale za předpokladu, že bude fungovat kontrola, aby se nestřílely původní a chráněné druhy zvířat,“ dodal David Fischer

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů