Pátek, 29. března 2024

Krátce z historie kolektorů v Brně

Krátce z historie kolektorů v Brně

Historie kolektorů

Výstavba primárních kolektorů v Brně byla zahájena v roce 1973, kdy byly řešeny problémy rekonstrukce komunikací a s nimi spojené obtíže obnovy hlavních řadů inženýrských sítí (kolektor Dornych - Křenová). Při zahájení stavby byl zpracován první generel kolektorové sítě (1974), který obsáhl prakticky celou soustředěnou zástavbu Brna. Výstavba pokračovala prodlužováním prvního úseku - kolektor Radlas I. Svitavské nábřeží, Tkalcovská, Tatranská. V roce 1978 byl revidován generel primární kolektorové sítě s cílem vypracovat reálný rozsah, zahrnující dva okruhy - jeden kolem historického jádra, druhý kolem průmyslové části v sousedství centra. V rámci rekonstrukcí komunikací pokračovalo rozšiřování o úseky - kolektor Jugoslávská, Cejl, Malinovského náměstí, Hybešova I, II. Okruh kolem průmyslové části byl dokončen kolektory Cejl a Malinovského náměstí. Pro dokončení okruhu kolem historického jádra zbývá postavit kolektor Mendlovo náměstí, Špilberk, Moravské náměstí a Koliště.

kolektor_mapa.jpgkolektor_6.jpg

V současné době je kladen větší důraz na stavbu distribučních (sekundárních) kolektorů v historickém jádru města, které jsou propojeny se stávajícím primárním systémem. První kroky v řešení koncepce sekundární kolektorové sítě v historickém jádru města Brna byly učiněny v roce 1985. Toto řešení nebylo přijato s ohledem na obtížný přechod stávajícího rozvodu inženýrských sítí na navrhovaný, který navíc neřešil problematiku kanalizace. V letech 1990 - 1991 projektová organizace AQUATIS zpracovala generel sekundárních kolektorů v historickém jádru města Brna, vycházející ze stávajících tras vedení inženýrských sítí. Navrhované kolektory sledují uliční síť a umožňují kromě uložení inženýrských sítí i odvedení splaškových a dešťových vod. Navrhovaná síť kolektorů v historickém jádru města má mít celkovou délku 5,7 km a je připojena na primární kolektory šachtou na Josefské ulici a na Kolišti. Koncové větve kolektory dál pokračují rozvody inženýrských sítí uložených v zemi.
Nezávisle na historickém jádru se při výstavbě sídliště Vinohrady a Kamenný vrch začali budovat první sekundární kolektory v Brně.

Budování kolektorů ve Statutárním městě Brně nekončí. V současné době se staví kolektor "Jižní centrum". Výstavba probíhá metodou hloubením z povrchu.

 

ZDROJ: Technické sítě Brno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů