Pátek, 29. března 2024

Lesy ČR letos realizují 150 protipovodňových investic, na správu vodních toků připadne 465 milionů korun

Lesy ČR letos realizují 150 protipovodňových investic, na správu vodních toků připadne 465 milionů korun

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos vynaloží v součtu přibližně 465 milionů korun na správu vodních toků, kterých má na svých pozemcích přibližně 19 570 kilometrů. Zhruba 100 milionů z celkové sumy je určeno na aktuální protipovodňová opatření. Zatímco v předchozích dvou letech se investice soustředily na odstranění škod po povodních z roku 2006, letos již převážná část směřuje k preventivní ochraně před ničivým rozvodněním potoků a bystřin.

Protipovodňových investic letos LČR realizují 150. Půjde především o zvýšení kapacity vodních toků, zpevnění dna a opevnění břehů, výstavbu opěrných zdí a vybudování retenčních (zadržovacích) nádrží.

Dalších 125 projektů se bude týkat oprav a údržby stávajícího majetku na vodních tocích. Mimo to je připraveno 45 projektů na vybudování, ochranu a revitalizaci studánek a rekreačních míst podél malých vodních toků.

Na rozsáhlá opatření na vodních tocích využijeme převážně vlastní zdroje, a to v hodnotě okolo 265 milionů korun. Počítáme ale také s prostředky Evropské investiční banky a fondů Evropské unie,“ doplnil generální ředitel státního podniku Svatopluk Sýkora. Loni LČR vynaložily na správu vodních toků z vlastních zdrojů celkem 255 milionů korun.

Největší investice se chystají na vodních tocích na Jesenicku a u Vrbna pod Pradědem, kde jde o přímou ochranu města před velkou vodou. Rozsáhlá bude rovněž oprava opěrných zdí na Jasénce ve Vsetíně a výstavba suché nádrže k zachycení povodňových vod na Třebíčsku.

Odbornou péčí a ochranou potoků, bystřin a nádrží se v rámci LČR zabývá sedm správ vodních toků, rozdělených podle povodí Ohře, Berounky, Vltavy, Labe, Dyje, Moravy a Odry. Součástí činnosti jednotlivých správ je mimo jiné také výsadba břehových porostů, melioračních a zpevňovacích dřevin, které zabraňují postupné degradaci lesních půd, zlepšují vodní režim a současně zvyšují odolnost lesních porostů vůči povětrnostním vlivům.

Všechny zmíněné investice jsou nekomerčního typu. Pro Lesy ČR znamenají ochranu a zhodnocování majetku a ochranu krajiny a bezpečnosti lidí

Zdroj: http://www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů