Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ve spalovně skončilo více než šest tun léků

Ve spalovně skončilo více než šest tun léků

Plzeň - Více než šest tun použitých léků skončilo v loňském roce v plzeňské spalovně. Čísla jsou však zkreslená, protože představují pouze počet, který eviduje oddělení odpadového hospodářství odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně.

Menší lékárny, kterým zákazníci vrátí za rok méně než 50 kilogramů nespotřebovaných a prošlých léčiv, nemají vůči odboru ohlašovací povinnost. V loňském roce se dostalo do záznamů zhruba jen 1,5 tuny léků.

„Lékárny ale často léky, které obsahují škodlivé látky, nehlásily vůbec. Rozdíl několika tun mezi letošním a loňským rokem tedy neznamená nárůst, spíš to svědčí o tom, že mezi lékárníky se v tomto směru konečně uskutečnila osvěta,“ vysvětluje velký nárůst pracovnice oddělení odpadového hospodářství magistrátu Věra Míčková. Oznamovací kázeň lékáren byla v předešlých letech opravdu nízká. Podle Míčkové některé ani netušily, že se počty léků určených k likvidaci musí hlásit.

Spousta léků se ale do lékáren vůbec nedostane. Ačkoliv je na všech krabičkách s léčivy uvedeno, aby nespotřebované či prošlé medikamenty odnesli jejich majitelé zpět do lékárny, řada lidí to nedělá a staré prášky skončí v koši a posléze v popelnici.

Podle majitelky lékárny U Bílého jednorožce Jany Řehulové zůstává počet vrácených medikamentů už roky stejný. „Někdy dostaneme tašku třeba i dvacet nebo třicet let starých léků. Zřejmě se jedná o pozůstalost,“ uvádí Řehulová. Doplňuje, že před dvěma lety byla hodnota všech nespotřebovaných a zlikvidovaných léků vyčíslena na dvě miliardy korun.

Ze zkušeností menší lékárny U Kamenného zdraví v Čelakovského ulici Plzeňané léky příliš nevracejí. „Jednou do roka naplníme jednu krabici, odhaduji to na 15 kilogramů. Všeobecně ale lidé vracejí méně než dříve. Přece jen léky jsou dražší a i kvůli regulačním poplatkům se s nimi teď méně plýtvá. Lidé si rozmyslí kupovat si něco zbytečně,“ míní lékárnice Zdeňka Němcová.

„Já léky například nevracel nikdy. Vím, že je to na krabičkách napsané, ale ta troška, co jsem jich kdy vyhodil, snad nikomu neublíží,“ přiznal se oslovený Plzeňan, jméno ale uvést odmítl. Kromě toho, že by mu mohla hrozit pokuta od inspekce životního prostředí, se muž v tom, že vyhozené medikamenty nemohou nikomu ublížit, mýlí.

Léky se mohou otrávit nejen psi, ale také děti. „Vzpomínám si, že když jsem ještě pracovala v lékárně na Mikulášském náměstí, přišel tam bezdomovec a ptal se, jestli tam nemám nějaké zbytečné léky, které by mohl sníst,“ vypráví kuriozitu Němcová.

Šéf plzeňské pobočky Inspekce životního prostředí Zbyněk Sevelka přiznává, že inspektoři vyhazování léků speciálně nehlídají. „Na občany jako na fyzické osoby nemůžeme. Kontrolovat lékárny je také obtížné, protože nikdo neví, jestli například pan Novák přinesl čtyři platíčka nepoužitého starého acylpyrinu,“ uvádí Zbyněk Sevelka.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů