Sobota, 20. dubna 2024

Obor, kam krize nemůže

Přestože některé obory v současnosti zažívají problémy, společnosti zaměřené na environmentální technologie tento trend nepociťují.
Obor, kam krize nemůže
Potvrzuje to i zájem firem o účast na Mezinárodním vodohospodářském a ekologickém veletrhu Watenvi. Svoji účast již potvrdila většina lídrů trhu.

Oproti loňskému roku vzrostl i počet nových vystavovatelů, jak z tuzemska, tak i ze zahraničí.

SNIŽOVÁNÍ SPOTŘEBY ENERGIÍ PRO DOMÁCNOSTI

Státní fond životního prostředí opět připravuje velkou expozici s Ministerstvem životního prostředí ČR. Letos představí celý Operační program Životního prostředí a nový unikátní dotační program pro fyzické osoby, který bude nastartován na jaře letošního roku.

První fáze programu pro úsporu energie v domácnostech fyzickým osobám byla zahájena letos 21. ledna a skončí v březnu. Na něj navazuje další, daleko rozsáhlejší program. Občané tak mohou žádat o dotace na kotle pro biomasu, tepelná čerpadla, ale též na solární systémy pro ohřev vody. Lidé, kteří chtějí přestat vytápět své domácnosti uhlím a přejít na ekologicky šetrnější způsob, mají letos šanci získat podporu od státu. Zájemci mohou při splnění daných podmínek získat až polovinu nákladů na nové vytápění.

"Na tento program naváže od dubna nový, rozsahem unikátní dotační program pro domácnosti, na který je k dispozici téměř 10 mld. Kč. Bude zaměřený na obnovitelné zdroje i na energetické úspory při rekonstrukcích domů a bude se vztahovat i na novostavby," uvedl ministr Martin Bursík. Program bude podporovat kvalitní zateplování rodinných domů, náhradu neekologického vytápění za nízkoemisní kotle na biomasu, tepelná čerpadla apod.

BUDOVÁNÍ RECYKLAČNÍ SPOLEČNOSTI

Odpadové hospodářství patří ke zvýrazněným oborům Watenvi, což se promítne i do připravovaného doprovodného programu. "V Brně budou mít vystavovatelé možnost seznámit návštěvníky s novinkami v odpadovém hospodářství. Týká se to především odstraňování starých ekologických zátěží, další část doprovodného programu bude věnována recyklaci odpadu," řekl prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc., vedoucí výstavního výboru veletrhu.

Připomněl, že EU loni přijala novou směrnici o odpadech, která směřuje k vybudování celoevropské recyklační společnosti. "V dokumentu je zdůrazněn tzv. odpadový žebřík - předcházení vzniku odpadů, jejich využívání, recyklace a materiálové i energetické využití odpadů," uvedl Hřebíček. Podle něj je důležitou oblastí udržitelná spotřeba a výroba, přičemž by měly být odpady minimalizovány a využívány jako obnovitelné zdroje. Proto se například znovu odpady využívají k výrobě energie ve spalovnách. V těchto zařízeních byly totiž zpřísněny podmínky pro produkci energie, neznečišťují životní prostředí jako dříve. Výhřevnost je jednou z priorit EU.

K tradičním akcím veletrhu patří doprovodná konference - Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje na mikroekonomické a makroekonomické úrovni, která se uskuteční v areálu výstaviště 25. až 27. května. Toto účetnictví je nástrojem, který slouží na podporu rozhodování v podniku, hodnotí ekonomické dopady šetrného přístupu k životnímu prostředí a přispívá k úspěšnému podnikání.

Watenvi se uskuteční na brněnském výstavišti od 26. do 28. května 2009 a zahrnuje 15. mezinárodní vodohospodářskou výstavu Vodovody-kanalizace a 15. mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí Envirobrno.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů