Sobota, 20. dubna 2024

Motorové vozíky na CNG

Zemní plyn ve stlačené plynné formě (CNG) se stává v současné době vedoucím alternativním palivem nejen v oblasti osobní dopravy
Motorové vozíky na CNG
jako jsou osobní automobily a autobusy, ale začíná se stále více využívat i pro pohon průmyslových manipulačních vozíků.

Je pro to několik důvodů:

- neustálý růst cen paliv produkovaných na bázi ropy,

- nezávislost na dodávkách paliv jako jsou nafta a zkapalnělý propan LPG,

- zvyšující se nároky na ekologii a enviromentální audity výrobních procesů.

Společnost Linde Material Handling je v této oblasti průkopníkem a nabízí svým partnerům komplexní řešení v oblastech dodávky manipulačních motorových vozíků s pohonem na CNG přímo z výrobního závodu a zprostředkování dodávky kompletní plnicí stanice CNG napojené na běžný nízkotlaký rozvod u potenciálního uživatele.

VLASTNÍ PLNICÍ STANICE NA CNG JAKO ENERGETICKÝ ZDROJ

Kompresní a plnicí stanice na CNG může být pro firmu nezávislým palivovým zdrojem pro pohon nejen motorových vysokozdvižných vozíků, ale i služebních osobních, dodávkových a nákladních vozů.

Stanice pracuje v nepřetržitém provozu, stačí pouze k vozíku připojit plnicí hadici vybavenou koncovkou NGV 1. Plnicí hadice je navíc vybavena tzv. trhovou pojistkou pro případ, že by řidič koncovku neodpojil a s vozíkem odjel. Tehdy dojde k aktivaci této pojistky, která zamezí nekontrolovanému úniku plynu i při přetržení plnicí hadice. Během noci je možné, za nižší sazbu elektrické energie, zemní plyn upravit a stlačit do zásobních tlakových nádrží. Následně lze během dne s malými energetickými nároky plnit tlakové nádrže vysokozdvižných vozíků popř. jiných vozidel.

Vysoce stlačený zemní plyn umožňuje skladovat velký energetický objem paliva na malém prostoru. Plnění proběhne během několika minut díky velkému tlakovému spádu mezi zásobníkem a nádrží. Proces tankování je tedy zcela časově srovnatelný s plněním ostatními palivy.

VÝHODY POUŽITÍ CNG PRO POHON MOTOROVÝCH VOZÍKŮ

Použití CNG k pohonu vozíků přináší řadu výhod:

- nejlevnější zdroj energie pro pohon vozíků,

- nezávislost na externím dodavateli pohonných hmot,

- nulová spotřební daň na tento druh paliva,

- žádné emise pevných částic ve výfukových plynech,

- výrazné snížení emisí ve výfukových plynech,

- vozíky na CNG motory jsou vhodné i pro použití v uzavřených prostorách,

- nižší ohrožení okolí v porovnání s plnicími stanicemi LPG ( plyn LPG těžší než vzduch),

- energeticky mnohem vhodnější než nafta díky převažujícímu obsahu metanu.

Při spalování zemního plynu (CNG) v porovnání s provozem na naftu pak vlastní emise plynového motoru na CNG obsahují o 50 % méně CO, o 80 % méně aromatických uhlovodíků, o 70% méně NOx a o 98% méně pevných částic.

Pořizovací cena plnicí stanice závisí na mnoha faktorech a je velmi individuální. Záleží na konkrétních požadavcích zákazníka, velikosti flotily vozíků a předpokládané intenzitě provozu. Linde Material Handling ČR nabízí zprostředkování nabídky od společnosti Vítkovice Cylinders a.s., ale je možné plnicí stanici zakoupit i od jiného nezávislého dodavatele, jichž v ČR působí několik.

ČELNÍ VYSOKOZDVIŽNÉ VOZÍKY LINDE NA CNG

Společnost Linde Material Handling Česká republika nabízí celou paletu strojů na CNG různých řad a typů, např. H 16/18/20 (řady 391) s nosností od 1600 kg do 2000 kg, H 20/25 (řady 392) s nosností 2000 kg a 2500 kg, H 25/30 (řady 393) s nosností 2500 kg a 3000 kg či H 40/45/50 (řady 394) s nosností od 4000 kg do 5000 kg.

Tyto vozíky s motorem na CNG jsou sériově vybaveny třícestným "řízeným" katalyzátorem s lambda sondou. V závislosti na nosnosti jsou vozíky osazeny jednou nebo dvěma 75litrovými tlakovými nádržemi, které umožňují nepřetržitý provoz po dobu 3 až 5 provozních hodin. Řídicí a regulační prvky plynového motoru jsou optimalizovány pro dlouhodobý provoz na toto palivo a automaticky se přizpůsobují kvalitě používaného zemního plynu.

NÁVRH FLOTILY VOZÍKŮ NA CNG

Posouzení možnosti obměny stávající flotily vysokozdvižných vozíků na flotilu s pohonem CNG vyžaduje získat od zákazníka základní informace, jimiž jsou roční spotřeba nafty zákazníkovy flotily vozíků, cena nafty, cena zemního plynu v areálu, týdenní časový snímek provozu vozíků pro určení nejexponovanějšího dne a počet vysoko-zdvižných vozíků v provozu.

Z těchto informací Linde navrhne potřebnou kapacitu plnicí stanice a vypočte návratnost provozu flotily vozíků.

Nákladovost provozu flotily vysokozdvižných vozíků na jednotlivá paliva ilustruje příklad výpočtu návratnosti provozu flotily 20 vysokozdvižných vozíků na CNG v jednom areálu. Roční spotřeba nafty je 160 tis. l, cena nafty v areálu je 25,- Kč/l bez DPH, cena zemního plynu v areálu 10,- Kč/m3 bez DPH. Koeficient spotřeby zemní plyn/nafta je zhruba 1 l nafty = 1,1 m3 zemního plynu.

Vzorec na výpočet úspory nákladů na palivo = roční spotřeba nafty x cena litru nafty - roční spotřeba nafty x poměr spotřeby zemní plyn/nafta x cena 1m3 CNG.

Úspora nákladů na palivo = 160 000 x 25 - 160 000 x 1,1 x 10 = 4 000 000 - 1 760 000 = 2 240 000 Kč/rok provozu.

Vozíky značky Linde na zemní plyn se těší značné oblibě zákazníků, jejich flotily využívají např. společnosti Linde Gas a. s. (12 ks), Vítkovice Doprava, a.s. (13 ks) Poděbradka, a.s. Poděbrady (9 ks) a další.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů