Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Hostinné - Druhý ročník studentské konference včera ve společenském sále uspořádalo Odborné učiliště a Praktická škola.
Zatímco loni žáci rokovali o škodlivých vlivech kouření na lidský organismus, nyní byla akce zasvěcena ochraně životního prostředí. S vlastními referáty na téma ekologie se za řečnickým pultíkem během dopoledne vystřídala necelá dvacítka studentů ze 2. ročníků všech oborů.
„Veřejné vystoupení bylo pro mnohé žáky v tomto směru premiérou,“ poznamenala učitelka Markéta Jindrová. Na programu byl také příspěvek Václava Mikuleho ze Správy Krkonošského národního parku. Součástí čtvrteční akce, ze které stejně jako loni vznikne fotodokumentace i videozáznam, navíc byla výstava žákovských plakátů a výrobků z recyklovatelných materiálů.

Zúžení Legerovy ulice v Praze o jeden jízdní pruh včera nevyvolalo výrazné potíže v místě ani v okolí. Omezení si kvůli nadměrnému hluku a emisím vymohla Praha 2. Řidiči mají od soboty v úseku od Nuselského mostu ke křižovatce s Rumunskou ulicí k dispozici pouze tři pruhy. Omezení bude trvat půl roku.

Tuzemské zdroje biomasy by mohly nahradit maximálně 15 procent celkové energetické spotřeby České republiky. Uvedl to Sergej Usťak z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze. V současnosti se z biomasy získává zhruba pět procent energetické spotřeby.
Biomasa může přispět k naplnění českého závazku vůči EU vyrábět v roce 2010 osm procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. Budoucnost je podle Usťaka v takzvaných energetických plodinách druhé generace. K nim se řadí například rychle rostoucí druhy topolů nebo šťovík.
Pěstování energetických plodin a výroba biopaliv tak může nabídnout zajímavé uplatnění řadě zemědělců nebo podnikatelů v dřevozpracujícím průmyslu.

Obyvatelé Mydlovar na Českobudějovicku se dočkají likvidace nedaleké úpravny uranové rudy. Stará ekologická zátěž by měla zmizet do dvou let. Místní, ale mají obavy z těžké nákladní dopravy.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů