Pátek, 29. března 2024

Nabídka a poptávka technologií

Nabídka a poptávka technologií
Servisní rubrika je připravována ve spolupráci s Technologickým centrem Akademie věd ČR - skupinou transferu technologií, která v rámci celoevropské sítě Enterprise Europe Network zprostředkovává transfer technologií českým subjektům. Kontakt: Ing. Jiří Janošec, Ph.D., tel.: +420 234 006 136, e-mail: janosec@tc.cz, www.enterprise-europe-network.cz


Poptávka po technologiích:


Inteligentní osvětlení

Ref.: 08 ES 27F4 2S0H

Španělská firma vyvinula nový koncept inteligentních svítidel, který zahrnuje design a osvětlení. Navržená svítidla přispívají ke snížení spotřeby elektrické energie díky své velikosti a použité technologii. Firma hledá společnosti z oblasti světelné techniky se zájmem o technickou nebo výrobní spolupráci, popř. se zájmem o licenci.


Technologie a vybavení pro povrchovou těžbu hnědého uhlí

Ref.: 09 RO 66BW 3CM9

Malá rumunská firma hledá vhodné vybavení a technologii k povrchové těžbě dvou slojí hnědého uhlí. Firma vlastní 104 ha hnědého uhlí, přičemž jedna sloj je v hloubce půl metru a má tloušťku 2 metry, poté následuje vrstva zeminy o tloušťce 2 metry a po ní druhá sloj o tloušťce 6-8 metrů. Firma hledá vhodnou technologii, jak tyto sloje vytěžit, a zvažuje spolupráci na bázi joint-venture nebo technické součinnosti.


Materiál schopný současné absorpce a odpařování vody

Ref.: 09 US 87GA 3CGY

Americká společnost hledá vhodný materiál, který by byl schopen absorbovat vodu a zároveň ji odpařit řízeným tokem bez akumulace. Typické materiály, které jsou schopné absorbovat vodu, ji vypustí najednou ve velkém množství při překročení určité hranice absorpce. Pokud by materiál mohl absorbovat a zároveň odpařovat takto naakumulovanou vodu, tak by bylo možné akumulaci vody, její rozpínání a únik snadněji řídit nebo se mu vyhnout. Firma hledá především materiály, které jsou šetrné k životnímu prostředí (ekologicky odbouratelné, udržitelné apod.). Firma hledá technickou spolupráci nebo zájemce s technologií, který by nabídl licenci.



Nabídka technologií:


Solární koncentrátor s minimem pohyblivých částí

Ref.: 08 NL 60AH 2RXI

Holandská firma vyvinula novou optiku pro účinné soustředění slunečních paprsků, tzn. soustředění světla na rozsáhlé ploše při udržení jen jednoho ohniska ve stejné pozici. Při pohybu slunce je světlo koncentrováno na malou solární buňku, přičemž zařízení má jen minimum pohyblivých součástí. Firma hledá vhodného partnera pro další rozvoj tohoto konceptu na prototyp slunečního koncentrátoru a kombinaci se slunečním článkem.


Ekologický systém ventilace založený na odpařovacím chlazení

Ref.: 08 PT 65BN 0JA3

Portugalská firma podnikající v oboru klimatizací vyvinula odparný chladič, který je schopen proudem vzduchu foukat velké objemy ochlazeného vzduchu (4 °C - 16 °C) ve velkých budovách, jako jsou sklady, supermarkety nebo nákupní centra. Firma by ráda rozšířila portfolio aplikací a hledá vhodného partnera se zájmem o instalaci nebo o obchodně-technickou spolupráci.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů