Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zbytečná byrokratická zátěž

Zbytečná byrokratická zátěž
Stěžují-li si na něco v posledních letech malí a střední podnikatelé, je to neúnosná byrokratická a kontrolní zátěž. Je to logické: aby úředníci (ať již čeští nebo bruselští) obhájili svoji práci, musejí vykazovat činost. Když nebudou kontrolní orgány nacházet chyby, stane se jejich existence zbytečnou a budou zrušeny.
Vláda přijímá záchranné balíčky na oživení ekonomiky, ale ministr životního prostředí předkládá zákony, které by vedly kzastavení jednoho znejdůležitějších průmyslových odvětví, stavebnictví. Jedná se o novelu zákona upravující proces EIA, který posuzuje ekologičnost velkých průmyslových, dopravních i jiných staveb a záměrů.
Tato novela, která zatím naštěstí nebyla schválena, by dávala možnost soudního odvolání všem občanským sdružením, které se k projektům vyjadřují. Ministr Bursík však pohrozil, že situace, kdy i někteří koaliční poslanci hlasují proti "jeho" zákonům, může vést až k odchodu zelených zkoalice.
Je ale skutečně rozumné přijímat právě nyní novelu komplikující a prodlužující stavební procesy? Teď, kdy je spíše potřeba hledat injekce nabuzující ekonomiku včase krize? Je skutečně nutné odrazovat investory dalšími břemeny a nechat jen na vůli občanských a ekologických sdružení, zda kvůli svým námitkám o nějaký ten rok zpozdí výstavbu důležitých projektů?

AUTOR: Tomáš Jirsa
starosta a senátor
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů