Pátek, 29. března 2024

Práce je dost, komíny jsou totiž v hrozném stavu

Bez kominíků to zkrátka nejde. Stačí ve městě a na vesnici zvednout hlavu a počítat komíny
Práce je dost, komíny jsou totiž v hrozném stavu

Bez ohledu na zprávy o propouštění a úsporných krocích v desítkách firem existují obory, kterým se daří, a nejsou tak pesimistickou součástí čtení novin. "Bez kominíků to zkrátka nejde. Stačí ve městě a na vesnici zvednout hlavu a počítat komíny," říká Jaroslav Čermák z Dolních Beřkovic u Mělníka. Je majitelem kominické firmy Gesiko a certifikovaným revizním technikem komínových systémů. Říká, že se stav komínů od 90. let dost zhoršil. Zejména po rozkladu kominických podniků a pevně stanovených rajonů se komínům nedostává nutné péče. Po mužích v černé kombinéze a bílé čepici tak roste poptávka. A zatím to nezměnila ani krize.

Zato letošní tuhá zima odložila začátek stavební sezony, a tak nové komíny začala firma pana Čermáka stavět teprve před čtrnácti dny. Noční mrazy totiž mohly poškodit keramické komíny, při jejichž stavbě se používá speciální malta a lepidla náchylná na výkyvy teplot.

Komíny? Čistit, čistit, čistit

Jediným důsledkem krize, který kominíky z Gesika zasáhl, bylo zpomalení výstavby průmyslových hal. Firma totiž kromě komínů dodává systémy pro podtlakové odvodnění rovných střech. "Od začátku roku jsme neudělali ani metr odvodnění. První poptávky ale už přicházejí," říká Jaroslav Čermák. Vrásky si nedělá, protože se mu daří v jiné branži - o komíny projevily zájem panelové domy, které se odpojují od dodávek dálkového tepla a staví vlastní plynové kotelny. Třicetimetrový komín dvoučlenná parta kominíků postaví za den, osm hodin visí ve vzduchu v sedáku nebo přivázaní k plošině autojeřábu.

Dnešní krbová kamna nebo kotle na zplynování dřeva potřebují kontrolu dvakrát do roka - na konci topné sezony a před jejím začátkem. "Kolo přece také před zimou vyčistíte, než ho uložíte. A na jaře ho zkontrolujete a promažete, abyste si při jízdě nenabili kokos," podotýká Čermák s úsměvem. Kontrola komínů před sezonou je nutná především proto, že do něj může spadnout pták, kterého k němu přiláká teplo. V kouři se udusí a spadne dovnitř. Nic hezkého, jistě. Ale ani kvůli "špinavé" práci či modernímu vytápění romantika spojená s lezením po střechách a s prací blízko nebe z kominického řemesla nemizí. "I když se staví nové komíny, základ naší práce je opravdu v čištění a v čištění," říká Čermák.

Na to se však nabalují další činnosti, které vyžaduje moderní bydlení. "Zjistíte, že se komín rozpadá, tak ho vyvložkujete a můžete doporučit i nová kamna nebo moderní kotel, který zajistí delší životnost komína," dodává. Kominíci drží s novými nároky krok, zato vyhlášky spojené s jejich řemeslem nikoli. Podle jedné označené číslem 111 z roku 1981 musí majitel domu s komínem pro odvod spalin z pevných paliv nebo provozovatel takového komína zajistit jeho kontrolu a vyčištění šestkrát za rok.

Sami kominíci lobbují za změnu. Tak častou kontrolu totiž vyžadovaly komíny, ke kterým byly celoročně připojeny spotřebiče na nekvalitní paliva. Nyní, s moderními kotly, by stačilo komíny s celoročním provozem zkontrolovat jednou za čtvrt roku.

Jak se stát kominíkem

Jaroslav Čermák se ke kominické práci dostal přes profesi obchodníka. Než začal podnikat jako kominík, prodával na českém trhu komínové systémy. Ale v roce 2006 od pouhého prodeje "utekl" a zavedenou velkoobchodní firmu prodal přímo výrobci komínů, s nímž obchodoval. "Prodávání mě přestalo pomalu bavit. Zákazníci navíc stále častěji chtěli komín nejen dodat, ale i postavit. A to je mnohem větší radost. Jde o to, že pak svou práci vidíte na střechách a těch komínů už jsou kilometry," vysvětluje Jaroslav Čermák. Proto svou původní firmu prodal. Kominíkem se může stát člověk, který se v řemesle vyučí. Druhou, dnes populárnější možností, je roční rekvalifikační kurz. Před jeho zahájením však zájemce musí prokázat tříletou praxi v kominické firmě. "Člověk v rámci kurzu musí zvládnout spoustu norem týkajících se problematiky komínů, k tomu i problematiku stavařiny nebo chemie," upozorňuje Čermák. Rekvalifikační kurz stojí desítky tisíc korun. Samotným složením závěrečné zkoušky přitom vzdělávání kominíků nekončí.

"Kominictví už dávno není jen o černých sazích v komíně. Je to alchymie, celá věda o principech spalování, tahových podmínkách a různých typech spotřebičů," vypočítává Čermák. Dalším krokem ve studiu ambicióznějšího kominíka proto může být absolvování kurzu revizních techniků komínů. Kurz prohloubí znalosti v oboru kominickém, ale i v bezpečnosti práce nebo požární bezpečnosti.

Další kulaté razítko může získat při složení zkoušky před komisí ministerstva životního prostředí, když se stane autorizovanou osobou pro měření účinnosti malých zdrojů spalování a vypouštění znečišťujících látek do ovzduší. Studium tak přijde kominíka na další desetitisíce.

Jednou nohou v kriminále

Jako není levné kominické vzdělání, není levná ani práce kominíků. Osmimetrový komín pro krb může stát i 50 tisíc. Důvodem vyšší ceny nejsou jen nároky na materiál, ale i odpovědnost, kterou kominík, revizní technik komínů, nese.

"Když vám někdo špatně udělá komín, tak se můžete otrávit nebo vám dům shoří," vysvětluje Čermák. "Já za ten komín ručím kulatým razítkem, a pokud se něco stane, tak to jako revizní technik odskáču. Vlastně jsem pořád jednou nohou v kriminále," dodává s nadsázkou.

AUTOR: Otakar Schön
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů