Čtvrtek, 28. března 2024

Lidem uleví od hluku nová okna

Lidem uleví od hluku nová okna

Lipůvka, Lažany - Provoz na státní silnici I/43 překračuje hygienické limity v Lažanech a Lipůvce. Hygienici zvažují protihluková opatření.

Denně projede Lipůvkou a Lažany na třicet tisíc aut. Lidem bydlícím v těsné blízkosti státní silnice I/43 znepříjemňuje hustý provoz život. Že hluk způsobený dopravou překračuje povolené limity, zjistili při kontrole i hygienici.

Měření hlukové zátěže mají za sebou Lipůvečtí, v nejbližší době čeká obyvatele Lažan. Neúnosnou situaci má do konce roku zmírnit výměna starých oken za plastová v nejvíce postižených domech. Tu by místním mělo bezplatně vyjednat Ředitelství silnic a dálnic, které uvedenou komunikaci vlastní.

U rušné silnice bydlí v Lipůce Pavla Kladivová. „Dům nestojí těsně u vozovky, ale hluk ze silnice přesto doma vnímáme. Navíc nám kvůli projíždějícím těžkým nákladním autům praskají stropy,“ uvedla Kladivová.

Že je potřeba něco udělat, si myslí také starostka Lipůvky Alena Kristýnová. „Měření ukázala, že všichni, kteří bydlí bezprostředně u silnice a nemají dosud plastová okna, je potřebují. Vyměnit by je měli nechat lidé z Ředitelství silnic a dálnic ve třetím čtvrtletí tohoto roku,“ sdělila Kristýnová s tím, že vlastníkem předimenzované silnice je právě Ředitelství silnic a dálnic. Takže obce za výměnu oken platit nebudou.

Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martiny Vápeníkové provedli hygienici měření v Lipůvce v září. „Zpracovali jsme protihluková opatření. Protože se jedná o průtah obcí, nemůžeme tam umístit protihlukové stěny. Jedinou možností tedy je vyměnit nevyhovující okna za ta, která ruch dovnitř do domu nepustí,“ přiblížila Vápeníková a dodala, že výměna oken ulehčí život lidem ve zhruba čtyřiceti domech, které stojí podél státní silnice.

Podrobná měření čekají i domácnosti v Lažanech. „V říjnu hygienici naměřili přes noc v jednom z domů v Lažanech překročení limitu o šest decibelů. I tento dům stojí v bezprostřední blízkosti státní silnice. Další měření hlukové zátěže necháme provést v dubnu a na základě zjištění navrhneme i v Lažanech protihluková opatření,“ pokračovala Vápeníková a podotkla, že ani v této obci nemohou přímo u státní silnice vyrůst protihlukové stěny.

Peníze na výměnu oken podle Vápeníkové poputují z národních fondů. „Ihned po přidělení dotace vybereme dodavatele,“ nastínila mluvčí.

Pomoc by uvítala také Alena Svánovská z Lažan, která má při pohledu z okna projíždějící kamiony jako na dlani. „Hluk je strašný, ale kam se máme odstěhovat?“ Je bezradná Svánovská.

Podle starosty Vlastimila Hemzala je situace neúnosná. „V dubnu nás čekají další měření. Ty ukáží, kde je potřeba vyměnit okna a v jakých patrech. Lažanami projede pětadvacet až třicet tisíc aut denně,“ uvedl Hemzal.

Lažánečtí ani Lipůvečtí nepřestávají volat po silničním obchvatu. „Výraznou úlevu by lidé měli zaznamenat až po otevření silnice R 43,“ je stejného názoru mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Kudy a kdy rychlostní silnice povede, je však stále ve hvězdách.

Blanenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů