Pátek, 29. března 2024

Bursík chce, aby lidé třídili plechovky. Vyplatí se to?

Bursík chce, aby lidé třídili plechovky. Vyplatí se to?

Praha - Po starých novinách či PET lahvích by lidé měli třídit také prázdné plechovky od piva, limonád, paštik anebo vysloužilé hrnce.

Přeje si to ministr životního prostředí Martin Bursík, který v návrhu nového zákona o odpadech počítá i s tím, aby obce svým obyvatelům za tři roky povinně umožnily třídit rovněž kovy.

Společnost EKO-KOM, která se v zemi stará o sběr a recyklaci obalových odpadů ovšem upozorňuje, že třídění plechovek může být ztrátové, protože je takového odpadu relativně málo - Češi si raději kupují nápoje v plastu nebo ve skle.

"Nápojové plechovky mají pro recyklaci velmi malý potenciál, protože reprezentují necelých šest procent kovových odpadů. I při jejich absolutní recyklaci by celková recyklace obalů v republice nevzrostla ani o jedno procento," řekla deníku Aktuálně.cz mluvčí EKO-KOM Šárka Nováková.

Odpadků na třídění bude dost

Ministerstvo životního prostředí nemá obavu, že by kovového odpadu bylo málo. I proto, že stále přibývá třeba plechovkového piva.

"Určitě to bude stále narůstat, měli bychom tento trend včas zachytit," řekl Aktuálně.cz Daniel Vondrouš, šéf Bursíkových poradců.

Třídění se navíc netýká jen piva či limonád, ale třeba i plechovek s paštikami a dalšími potravinami. "Obchody jsou plné plechovek," poznamenal mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Kolik plechovek a dalšího kovového odpadu ovšem zatím končí na skládkách nebo v horším případě podél silnic místo toho, aby se recyklovaly, ministerstvo neví. Existují jen čísla o jednom typu kovového odpadu - o obalech, mezi něž patří i plechovky.

Česko se totiž zavázalo Evropské unii, že každý rok recykluje určitý podíl obalového odpadu z kovů. "Tyto limity plníme," konstatovala Šárka Nováková z EKO-KOM.

Vyplatí se kontejnery na plechovky?

EKO-KOM nyní získává obalové odpady z kovu hlavně prostřednictvím sběrných dvorů a výkupen sběrných surovin.

"Sběr přes kontejnery u domů by nebyl efektivní, a to z toho důvodu, že v České republice je na rozdíl od západních států nízká produkce obalů z kovů. Lidé stále preferují nápoje ze skleněných či plastových obalů," poznamenala mluvčí Nováková.

Podle Davida Vondrouše by ovšem obce nemusely nutně pořizovat nové, speciální kontejnery na kovový odpad. Mohly by třeba rozšířit sběrné dvory. "Chceme nechat na obcích, jaký systém zvolí," řekl Vondrouš.

Česko zaostává v třídění domácích odpadků

Česko recykluje jen 21 procent veškerého komunálního odpadu, zatímco Německo, Rakousko, Nizozemí či Belgie jsou dlouhodobě nad 50 procenty.

Právě nový odpadový zákon včetně povinného třídění plechovek má tento stav zlepšit. Předloha počítá s tím, že by se kovy měly začít třídit od roku 2011.

"Současný zákon má mnoho nedostatků a nedokáže efektivně zabránit plýtvání surovinami," tvrdí Martin Bursík. Výroba hliníku, jednoho z nejrozšířenějších kovů, je totiž velice neekologická.

Autor: Pavel Baroch

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů