Sobota, 20. dubna 2024

Zhoršené ovzduší na Ostravsku má dalšího viníka: prach z cest

Zhoršené ovzduší na Ostravsku má dalšího viníka: prach z cest

OSTRAVA - Prach z cest se ukázal po zimě jako další důvod znečištění ovzduší na Ostravsku. Do hledáčku zodpovědných institucí se nejspíš dostal i po zimě, kdy byla zvýšená četnost smogových situací.

„Loni jsme šestkrát zvýšili četnost čištění krajských komunikací a doporučovali jsme zastupitelstvu, aby četnost ještě zvýšilo,“ řekl na dotaz MF Dnes vedoucí oddělení ochrany ovzduší a integrované prevence Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Marek Bruštík.

V rámci změn integrovaných povolení, která průmyslovým znečišťovatelům stanovují emisní limity a parametry užívaných technologií, může krajský úřad firmám stanovit podmínku každodenního úklidu cest a dalších ploch v areálu podniku v zimní sezoně.

Takovou podmínku už dal firmě Evraz Vítkovice Steel. Stejnou podmínku zařadí podle článku v MF Dnes krajský úřad také do pozměněného integrovaného povolení firem Třinecké železárny a ArcelorMittal Ostrava.

„Za celý rok 2008 bylo v ArcelorMittalu Ostrava díky zdvojnásobení četnosti úklidu zameteno (a tedy se nedostalo do ovzduší) kolem 1 800 tun nečistot, což je zhruba dvakrát více než v roce 2007,“ řekla tisková mluvčí firmy Věra Breiová.

Zaměření na prach není překvapením poté, co uplynulá zima přinesla špatné rozptylové podmínky a v některých obcích Moravskoslezského kraje již v únoru překročili povolený limit dní s překročeným limitem pro jemný prach (PM10), tedy 35. V Ostravě– Radvanicích a Bartovicích napočítali od začátku roku do poloviny února 41 dnů, kdy byl limit překročen. V lednu byly pouze dva dny, kdy zůstaly hodnoty znečištění pod zákonnou normou. „Podobné problémy jsou ale v celém regionu,“ konstatoval vedoucí oddělení měření imisí z ostravského Zdravotního ústavu Jiří Bílek.

„Například v Bohumíně jsme u prachu jednou naměřili hodnotu 600 mikrogramů na m3, přitom limit je 50 mikrogramů na m3. Celý regionu od Ostravy, přes Havířov, Český Těšín, Třinec se potýká hlavně s problémem prachu,“ podotkl Bílek.

Bílek však zároveň neopomněl zpochybnit závěry řady studií, že na problému znečišťování ovzduší se podílejí hlavně velké průmyslové zdroje: „Závody v současném období krize omezují výrobu, přesto se stav ovzduší výrazně nezměnil. To vede k zamyšlení, že hlavních zdrojů, které ovlivňují znečištění, je daleko více. Jsou to určitě i rodinné domy a doprava.“

„Bylo by určitě dobré se podívat na konkrétní data, jak které podniky výrobu skutečně v uvedeném období omezily, případně jak fungovala jejich opatření ke snížení emisí a na jejich základě pak učinit závěry, kdo se jak podílel na zhoršeném stavu ovzduší,“ řekl k tomu vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika RNDr. Jindřich Petrlík.

Ministr životního prostředí RNDr. Martin Bursík má ovšem jasno. Při své lednové návštěvě v Ostravě řekl: „Je třeba zdůraznit, že velké zdroje jsou nejvýznamnějšími producenty škodlivin. Tento problém nelze bagatelizovat, což jsem trochu cítil při jednání na hejtmanství. Musíme vyřešit v první řadě velké zdroje. U malých máme celkem jasný plán.“

http://arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů