Sobota, 20. dubna 2024

Dnem vody končí Světové vodní fórum

Dnem vody končí Světové vodní fórum

Istanbul – V posledním týdnu jednali experti o problémech, které působí lidem nekvalitní pitná voda. Světové vodní fórum končí dnes - na světový den vody. Světu podle odborníků v budoucnosti hrozí nedostatek pitné vody, dnes je problémem především to, že asi 900 milionů lidí nemá přístup ke kvalitně zpracované vodě. Nemoci, které ze špinavé vody mohou lidé chytit, přitom zabíjejí každý rok asi osm milionů lidí – více než všechny války.

Jedinečným příkladem nekvalitního zdroje pitné vody je indonéská řeka Citarum. Z křišťálově čistých pramenů v národním parku na ostrově Jáva teče do Jakarty, kam již ale přichází zcela znečistěna splašky. Lidé se přitom v řece koupají, perou v ní a kdo nemá na výběr, z ní také pije. "Je to časovaná bomba, která může způsobit problémy celé Jakartě a dvanácti milionům lidí v jiných městech," popsal, jaká hrozba se v Citaru skrývá, Seonardhie Yogantara z nevládního spolku Občané za čistší životní prostředí.

Cílem Světového vodního fóra je podle předsedy Světové rady pro vodu Loica Fauchtona přesvědčit politiky, že by voda měla mít větší váhu v jejich agendě než dnes.

Čistá voda

Čistá voda

Nedostatek vody hrozí hlavně jižní Asii, Číně a Subsaharské Africe. Problémem nejsou samotné peníze, ale spíše fakt, že se často rozkradou, než dorazí tam, kam mají. "Je to první světové fórum, kde se zmiňuje korupce v souvislosti s vodou. Musí být jasná kontrola nad tím, jestli peníze byly skutečně užity na ty projekty, na které měly jít," uvedla ředitelka odboru ochrany vod Ministerstva životního prostředí Veronika Jáglová.

Pitné vody je tak z mnoha důvodů stále méně, lidí naopak rychle přibývá – do roku 2030 jich má být přes osm miliard. Podle propočtů naroste spotřeba pitné vody do té doby skoro o třetinu.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů