Pátek, 19. dubna 2024

Kam v Brně za divočáky?

Kam v Brně za divočáky?
Obora Holedná se nachází mezi Jundrovem, Kohoutovicemi a Bystrcí. Rozloha obory je 327ha a je zde možnost vidět divoká prasata, muflony, daňky a jeleny sika.

Hlavní vstup do obory se nachází u zastávky Stará dálnice (autobus 52). Hned po vstupu do obory na nás čeká menší obora plná divočáků. To je taky jediná zvěř kterou uvidíte zcela jistě. Divočáky je zde možno krmit, takže pokud chcete vemte si nějaká ta jablka, mrkev nebo suchý chléb. Prase divoké je na našem území původním druhem, v době vlády Marie Terezie však byly stavy divočáků radikálně sníženy, v první polovíně dvacátého století dokonce žila tato zvěř téměř jen v oborách. V padesátých letech však početní jejich stavy více než stonásobně vzrostly.

   

Kam odtud dál záleží jen na tom kam potřebujete dojít. Stezky odtud vedou do Bystrce, Komína nebo Jundrova. Když se budete v lese (převážně listnatém) chovat tiše, pak máte možnost vídět některá z dalších zdejších zvířat. Jak jsem ale psal výše, zcela jistě uvidíte jen divoká prasata. V oboře jsou k vidění asi po 40-ti kusech daňci, jeleni a mufloni. Mufloni pocházejí z Korsiky a ze Sardinie, do Evropy byl dovezen koncem 18-tého století. Ve střední Evropě se mu však daří lépe než v jeho původní domovině. Jeleni sika, chovaní v této oboře, pochází prozměnu z východní Asie. Původně byl u nás chován pouze v oborách, ale nyní žije i ve volné přírodě. Daněk evropský pochází z oblastí středomoří a Malé Asie, v česku se objevil už v 16tém století a byl chován v mnoha oborách. Za zmínku u daňků stojí vzhled. Letní je červenohnědý s bílými skvrnami v podélných řadách. Obora není velká a zvířata je možno spatřit, jen je nutné dodržovat klid.

ZDROJ:www.jaromirklein.cz,kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů