Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dnes proběhlo ve Vimperku cca 3hodinové jednání zástupců České republiky se zástupci rakouského spolkového ministerstva životního prostředí i spolkové země Horní Rakousko. Jednání proběhlo podle slov vedoucího české delegace, náměstka ministra životního prostředí Františka Pelce, úspěšně. Navázalo na předhcozí jednání ze 3. 3. s hornorakouskou zemskou vládou. Navazovat budou ještě další jednání. "Jsme na dobré cestě dohodu velmi brzy uzavřít," řekl náměstek Pelc.
Dohoda bude pravděpodobně směřovat k tomu, o čem byla řeč na zmiňovaném jednání 3. března. Tedy, že v příhraniční části z rakouské strany dojde k minimalizaci destruktivních zásahů (kácení) proti kůrovci a k intenzivnímu monitoringu situace. Taktéž na české straně hranic bude v pásu širokém 200 metrů probíhat společný česko-rakouský intenzivní monitoring stavu kůrovce, bude se proti němu zasahovat nedestruktivními metodami (loupání napadených kmenů nastojato, případně naležato, pokud kmeny padnou například působením větru) a pouze v případě, kdy by tyto metody nebyly dostatečné, přistoupí se ke kácení napadených stromů.

Průzkum Insurance Banana Skins 2009 identifikoval klíčová rizika v pojišťovnictví v době současné finanční krize. Schopnost dosáhnout dostatečného zisku z investic považují pojišťovny za největší riziko v čase finanční krize.
Pozoruhodný je pokles významu rizik souvisejících s životním prostředím. Například přírodní katastrofy a klimatické změny, které v roce 2007 figurovaly v první desítce rizik, se letos neumístily ani v první dvacítce. Částečně je to absencí významných událostí tohoto typu v poslední době, ale důvodem může být i skutečnost, že pojišťovny považují tento typ rizik za lépe kontrolovatelný.

Město Kunming investovalo 700 miliónů čínských juanů do výstavby městského ekologického parku na břehu Dianchi, aby založilo ekologické ochranné clony Dianchi.
Dianchi je 6. největší čínské sladkovodní jezero, které je také znečištěné. Podle informace bude vytvořen park na severním břehu jezera o ploše 150 hektarů. Budování už začalo a potrvá asi 3 roky. Jako největší park na břehu Dianchi bude mezinárodní městský ekologický prak představovat dobré místo pro pluralitu živých bytostí.
Podle dlouhodobého plánu na úpravu Dianchi, bude vláda od roku 2008 do roku 2020 investovat do úpravy více než sto miliard čínských juanů

Evropský hospodářský a sociální výbor se na svém plenárním zasedání 25.-26. února zabýval Akčním plánem Komise o udržitelné spotřebě a produkci a udržitelné průmyslové politice. Výbor se zaměřil zejména na ekologické značení, kde prosazoval zásadu dobrovolnosti, a na Systém environmentálního managementu. Vyjádřil zklamání nad nedostatky akčního plánu co do obsahu i rámce a současně zdůraznil, že požadavky na udržitelnost musí být kladeny vedle evropského i na dovážené zboží.

K rozvoji ekologie ve městech má sloužit cena Evropské zelené město roku, kterou udílí Evropská unie. Prvním laureátem je pro rok 2010 Stockholm za program na zvýšení kvality života zlepšením čištění vody, snižováním hluku, zavedením integrovaného systému pro nakládání s odpadem, systému mýtného ke zmírnění přetíženosti dopravy a rovněž iniciativami v oblasti rekreace. Pro rok 2011 byl vybrán Hamburk, jenž se může pochlubit vynikajícím ovzduším. Cenu však tentokrát získal za opatření na úsporu energie ve veřejných budovách.

Ekologičtí zpracovatelé autovraků jsou ve ztrátě a hrozí jim krachy kvůli nevyřešenému systému financování likvidace vyřazovaných vozidel. Roční ztráta odvětví by letos mohla dosáhnout 60 až 80 milionů korun. Kvůli neúnosné situaci v odvětví si chce Sdružení zpracovatelů autovraků podle vyjádření jeho předsedy Jana Volejníka stěžovat na tuzemské orgány u Evropské komise v Bruselu

V rámci projektu Čistá Odra  zahajují v Ostravici na Frýdecko-Místecku výstavbu nové kanalizace a čistírny odpadních vod. Na projektu obec spolupracuje s Frýdlantem nad Ostravicí, kde už začala výstavba v části Nové Vsi. Projekt by měl být hotov v roce 2010 a celkem si tak kanalizace vyžádá 196 milionů Kč bez DPH.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů