Úterý, 16. dubna 2024

Pro lepší ovzduší dá Plzeň dva miliony Kč na letní kropení silnic

Pro lepší ovzduší dá Plzeň dva miliony Kč na letní kropení silnic

Dva miliony korun vyčlenili plzeňští radní na letní kropení silnic. Slibují si od toho to, že se výrazně sníží prašnost a zlepší se kvalita ovzduší. Protože největší doprava je na silnicích, které patří kraji nebo státu, chce radnice jednat o spolupráci ještě se správci těchto komunikací, řekl ČTK primátorův náměstek Petr Náhlík.
    "V loňském roce projednávalo město program ochrany ovzduší a hlavním poznatkem z tohoto programu je, že došlo k odsíření všech velkých zdrojů. Největším znečišťovatelem ovzduší v Plzni je doprava, a to především prachové částice a oxidy dusíku," vysvětlil náměstek.
    Radnice proto chce zejména v létě kropit silnice, odkud pochází nejvíce prachu. Náhlík považuje dva miliony, které schválila rada, za jakýsi vstupní bod pro jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic a s krajskou organizací Správy a údržby silnic v Kralovicích. "Věřím, že jednání má velkou naději, protože město i další dva správci komunikací našli společnou řeč i při zimní údržbě silnic, kdy bylo zadáno uklízení společně," poznamenal Náhlík.
    Náměstek hejtmanky a radní odpovědný za dopravu Jaroslav Bauer (ČSSD) se jednání nebrání, jeho výsledek ale nechce předjímat. "Pokud podají žádost, bude mít hlavní slovo krajská rada. Osobně se ale domnívám, že je to spíše služba občanům Plzně, která nesouvisí ani tolik s vlastnictvím komunikace," řekl ČTK. Připustil, že na zimní údržbě silnic v Plzni se všichni správci shodli, to je ale poněkud jiná situace, neboť zimní údržba přímo souvisí se zabezpečením sjízdnosti.
    Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů