Pátek, 19. dubna 2024

Fond bydlení zatím miliardy z emisních povolenek nezíská

Fond bydlení zatím miliardy z emisních povolenek nezíská
Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) zatím nedostane miliardy korun z prodeje emisních povolenek. Ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda (KDU-ČSL) se na tom totiž nedohodl s ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem (SZ). ČTK to dnes potvrdili oba ministři. Svoboda již dříve uvedl, že z prodeje povolenek by do programu Panel SFRB mohlo jít až 5,7 miliardy korun.
    Výnosy z povolenek jsou podle Bursíka ze zákona příjmem Státního fondu životního prostředí a musejí směřovat do dalšího omezování emisí skleníkových plynů. "Není možné tyto prostředky využít na výstavbu nových bytů nebo na rekonstrukci výtahů či něco dalšího," poznamenal Bursík. "Jedna skutečnost je tvrzení, druhá skutečnost je, co je v zákoně a ve smlouvách," nesouhlasil Svoboda.
    Resort životního prostředí podle jeho šéfa ministerstvu pro místní rozvoj nabídl, že peníze na zateplování nepanelových domů by mohly jít například z operačního programu Životní prostředí, který využívá peníze z EU. Bursík prý také navrhnul, že dotace udělované z fondu životního prostředí rozšíří i na zateplování nepanelových domů a podporu výroby tepla z obnovitelných zdrojů pro paneláky. Tyto peníze by podle šéfa MŽP byly poskytovány v kombinaci s prostředky SFRB. Oba ministři se však prý nakonec přesto nedohodli.
    Bursík dnes ráno údajně s japonským velvyslancem podepsal dokumenty, které mají být posledním krokem před uzavřením kontraktu s Japonskem o prodeji povolenek. Ten by prý měl být uzavřený zhruba za týden. Ministr životního prostředí prý kolegovi z místního rozvoje doporučil, aby byl v dalších krocích kolem povolenek zdrženlivý. "Jakékoli zpochybňování toho projektu, který je v takto vysoké fázi připravenosti a těsně před podpisem, by mohlo poškodit zájmy České republiky," podotkl.
    Letošní rozpočet programu Panel vláda v únoru zvýšila o 600 milionů korun na celkových 4,1 miliardy korun. MMR prosazuje, aby bylo možné v rámci protikrizových opatření použít peníze z programu také na rekonstrukce nepanelových domů.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů