Pátek, 26. dubna 2024

EU se dohodla na zesílení boje proti ubývání ozónu

EU se dohodla na zesílení boje proti ubývání ozónu
Brusel zesiluje tažení proti ubývání ozónové vrstvy na Zemi. Členské země zastoupené vyjednavači českého předsednictví v unii se dohodly s Evropským parlamentem na nových pravidlech pro užívání látek, které tuto vrstvu poškozují.
    Jde zejména o zákaz používání takzvaných měkkých freonů využívaných v chladících zařízeních či izolacích budov. Jejich využívání bude postupně omezováno a od roku 2020 bude zcela zakázáno. Už od roku 2010 také nebude v EU možné používat metylbromid, který je možné použít třeba k dezinfekcím proti škůdcům.
    "Tato novela nejen zlepší ochranu životního prostředí a lidského zdraví, ale zároveň zjednoduší celou legislativu. Tím se sníží evropským podnikům administrativní zátěž," uvedla v prohlášení předsednictví zástupkyně stálé představitelky ČR při EU Jana Reinišová.
    Nové nařízení vyjasňuje poněkud nepřehledná současná pravidla pro používání látek poškozujících ozón, odstraňuje některé staré normy a dává unijní pravidla do souladu s těmi mezinárodními. O kompromisním textu bude ve středu hlasovat parlament a následně jej schválí i Rada EU zastupující členské země, půjde ale už jen o formalitu.
    Tomáš Pirkl
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů