Pátek, 26. dubna 2024

OSN: Izrael světovou jedničkou v recyklaci vody

OSN: Izrael světovou jedničkou v recyklaci vody
Navzdory trvajícímu izraelskému boji za zajištění dostatečných dodávek vody – anebo právě kvůli němu – byl Izrael označen ve zprávě OSN, vydané při příležitosti Mezinárodního dne vody, za nejefektivnějšího uživatele recyklované vody na světě.

Zpráva OSN, představená na 5. světovém vodním fóru (někdy překládáno také jako Světové vodárenské fórum, 5th World Water Forum) v Istanbulu také řadí Izrael mezi jeden z předních států ve využití odsolené (desalinizované) vody.

Představitelé Izraelského institutu pro export a mezinárodní spolupráci uvedli, že vývoj vodohospodářských technologií se od roku 2005 zdvojnásobil, když v roce 2008 vyvezlo 200 izraelských společností do více než 100 zemí technologie na správu vodního režimu, recyklaci a čištění, zavodňování, desalinaci a bezpečnost v hodnotě 1,4 miliardy dolarů (přibližně 28 miliard korun).

Izrael každoročně čistí a znovu využívá pro zemědělství takřka 70 % odpadních vod. Většina zbylých odpadních vod je znovu použita pro další účely.

Izrael se umístil v čele s drtivým náskokem před druhým nejefektivnějším uživatelem recyklované vody – Španělskem – které však recykluje pro zemědělské využití jen 12 % odpadní vody. V Turecku, které světové fórum hostí, je recyklováno jen 3,6 % odpadní vody.

Podle OSN umírá na světě v důsledku pití znečištěné vody každoročně přibližně 1,4 milionů dětí. Jen v Číně se na březích dvou největších řek země – Jang-c'-ťiang (扬子江, Modrá řeka, resp. Čang-ťiang, Dlouhá řeka, 长江) a Chuang-che (黄河, Žlutá řeka) - nachází přibližně 10.000 chemických továren.

Environmentalistická skupina Přátelé Země-Blízký východ (Friends of the Earth-Middle East) doporučuje, aby si Izrael za svůj příští cíl stanovil snížení domácí spotřeby vody, která je stále výrazně vyšší než v jiných rozvinutých zemích.

Článek je překladem ze zpravodajského webu Arutz Sheva – Israel National News, a to článku UN: Israel #1 World Leader in Water Recycling.Zdroj: http://eretz.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů