Úterý, 16. dubna 2024

Tábor a Písek ukryjí v centrech kontejnery na odpad pod zem

Tábor a Písek ukryjí v centrech kontejnery na odpad pod zem

TÁBOR - Dvě jihočeská města Tábor a Písek se chystají ukrýt nevzhledné kontejnery na tříděný odpad v historické části měst pod zem. K Písku, který už má vypracované plány, se přidá i druhé největší město v kraji Tábor.


Nevzhledné barevné nádoby na odpad se nelíbí jak památkářům, tak i radním a samotným občanům. „Vytipovali jsme tři místa, kde bychom rádi kontejnery ukryli pod povrch tak, aby nenarušovaly historická ráz našeho města,“ řekl tajemník táborské radnice Lubomír Šrámek.

Kontejnery by se tak měly zřejmě od příštího roku dostat pod zem na náměstí Mikuláše z Husi, Tržním náměstí a u bývalého hradu Kotnov. „Z povrchu dláždění vozovky, či chodníku by vykukovaly jen horní části s označením druhu odpadu, které by byly stylově uspořádány tak, aby zachovaly stylový ráz," konstatoval tajemník.

Radnice počítá, že by si náklady vyžádaly okolo dvou milionů korun. Na podzim se pokusí získat dotaci z EU, na jaře roku 2010 by mohly být pořízeny první nádoby.

V Písku mají radní vytipovaných dokonce šest lokalit, kde by chtěli nádoby na odpad ukrýt pod zem. Zde náklady přesáhnou 10 milionů korun. Většinu z částky rovněž pokryje evropská dotace. První podzemní kontejnery by mohly v historickém jádru Písku začít vznikat ještě letos.

V praxi to bude fungovat tak, že v podzemí historického jádra budou ukryty odpadové vany, do kterých se z povrchu bude vhazovat odpad speciálními, esteticky ztvárněnými násypkami. Vyjíždějící vany pak bude vyprazdňovat popelářský vůz dovybavený o mechanickou ruku. Pouze v části nádvoří za radnicí by se odpadové nádoby řešily tak, že z podzemí by nevyjížděly celé odpadové vany, nýbrž výtahy, které by nesly vždy po třech samostatných kontejnerech. S těmi by se ve dnech, kdy se sváží odpad, vyjíždělo před radnici, aby do nádvoří muzea nemusela vjíždět těžká technika.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů