Čtvrtek, 25. dubna 2024

Školy připravují své nabídky projektů

Školy připravují své nabídky projektů

Až do 14. dubna mohou školy podat své nabídky do Programu Škola pro udržitelný život. Nabídku projektových aktivit mohou podat školy, které se přihlásily do programu pro rok 2009. Vyhlašovatelé programu - Nadace Partnerství a SEVER obdrželi rekordní počet 182 přihlášek. Generálním partnerem programu je společnost Toyota. Vybrané školy získají na své projektové aktivity příspěvek až 70.000 Kč.

Při přípravě nabídek spolupracují školy s krajskými koordinátory a odbornými konzultanty programu. Program je v roce 2009 otevřen pro mateřské, základní a střední školy v 11 krajích ČR. Školy se mohly přihlásit do programu do 23. ledna 2009. V únoru proběhly vzdělávací semináře programu pro učitele.

Nezbytnou součástí přípravy projektů udržitelného rozvoje je zapojení školy, rodičů, občanů, místních iniciativ, podnikatelů, úřadů a dalších partnerů. Podívejme se jak vypadá příprava projektové nabídky na jedné ze škol: „Po prvotních sezeních pedagogů školy a po konzultaci se zástupci obce nám jako téma projektu vyvěrá potřeba zvýšení bezpečnosti pohybu na místních  komunikacích. Ze sezení nevyplynul ale jasný favorit, jasné nasměrování projektu. Proto bychom chtěli oslovit místní širší veřejnost a pokusit se najít konkrétní náplň projektu. Líbí se nám mechanismus 'plánovacího odpoledne'. Vycházíme i z informací od konzultantů p. Nesvadbové a p.  Brousilové, které nám poskytly velmi vyčerpávající poznatky.“ uvedl ředitel ZŠ a MŠ Holetín Mgr. Martin Bureš. Škola nemá s vedením komunitního plánování projektu moc zkušeností a proto využívá nabídku vedení diskuse zkušeným moderátorem z Partnerství, o.p.s.. S facilitátorem Martinem Nawrathem připravují společně plánovací odpoledne.

Výzva programu, kontakty na krajské koordinátory, doporučená literatura a databáze školních projektů z minulých let jsou na www.skolaprozivot.cz .

Ladislav Hanuš

koordinátor programu Škola pro udržitelný život

Nadace Partnerství

Údolní 33

Brno 602 00

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů