Pátek, 19. dubna 2024

Nový Jičín zvažuje vybudování vlastní spalovny odpadů

Nový Jičín zvažuje vybudování vlastní spalovny odpadů
Nový Jičín zvažuje vybudování vlastní spalovny odpadů. Skládka, kam město nyní ukládá odpad, totiž podle odhadů vydrží maximálně deset až 12 let. Není však vyloučeno, že by mohla být její kapacita naplněna i o několik let dříve, řekl dnes novinářům místostarosta Milan Šturm.
    Nyní se odpad ukládá na skládku v Životicích u Nového Jičína, která slouží pro spádovou oblast se zhruba 120.000 obyvateli. "Počet a množství odpadů nám každým rokem narůstá, troufnu si odhadovat, že by tak kapacita skládky mohla sloužit ještě šest až osm let," uvedl Šturm. Dodal, že město se proto musí rozhodnout, zda v budoucnu rozšíří kapacitu skládky, nebo bude usilovat o vybudování spalovny, jejíž příprava by trvala několik let.
    Město předpokládá, že náklady na vybudování spalovny, která by likvidovala odpad ve stejném rozsahu, jaký je nyní ukládán na skládku, by měly být v rozmezí od 500 milionů korun do jedné miliardy. Nový Jičín však neočekává, že by spalovnu budoval pouze z vlastního rozpočtu. "Budeme se snažit o formu spoluúčasti ze strany ministerstva životního prostředí a evropských fondů, popřípadě i vstupem zahraničního nebo místního partnera. Je to věc, která je finančně zajímavá," uvedl Šturm. Město už podle něj registruje první zájemce, kteří by se na projektu chtěli finančně podílet. "Očekávají finanční návratnost v horizontu deseti až 20 let," uvedl místostarosta.
    Spalovna odpadů se připravuje i v bývalém areálu dolu Barbora na Karvinsku. Krajské integrované centrum nakládání s odpady by mělo vzniknout do roku 2015. Přípravu stavby první spalovny odpadu na severu Moravy, která si vyžádá zhruba pět miliard korun, ale provází finanční nejistota. Moravskoslezský kraj spolu s pěti městy stále očekává, že jim ministerstvo životního prostředí umožní získat evropskou dotaci. To však ministerstvo dlouhodobě odmítá, pokud se nebude komunální odpad kromě spalování i třídit a dále využívat.
    Obdobným problémům by se Nový Jičín rád vyhnul. Město chce proto ještě v letošním roce za provozovnou kovošrotu v Suvorovově ulici vybudovat druhý separační dvůr pro tříděný odpad. Nový separační dvůr by mohl být až třikrát větší než ten současný, který má rozlohu 1500 metrů čtverečních.
    Martina Helánová
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů