Středa, 24. dubna 2024

Potíže Mittalu a Evrazu se šíří do okolí

Potíže Mittalu a Evrazu se šíří do okolí
- ArcelorMittal Ostrava škrtá na letošek investiční plány

- Firmě hrozí, že kvůli krizi bude muset vypnout další vysokou pec

Krize domácích hutí se prohlubuje. A zasahuje už i další části české ekonomiky. Dopady jsou citelné zvlášť na Ostravsku, kde působí několik velkých hutních firem.

Největší domácí firma z oboru, ostravský ArcelorMittal, od začátku roku vyrábí jen o málo víc než na třetinu kapacity. Společnost ze skupiny indického miliardáře Lakšmí Mittala se od vypuknutí krize musela zbavit téměř tisícovky lidí, seškrtala investice na letošní rok a opožďuje se s proplácením faktur. "Jen nám dluží asi sto milionů korun," říká šéf ostravského strojírenského Vítkovice Holdingu Jan Světlík.

Neklid na radnici

Omezování investic v Mittalu se může dotknout i města Ostravy, kde hutě patří k největším znečišťovatelům ovzduší. Proto stát Mittalu při privatizaci v roce 2003 uložil, že musí do deseti let nainvestovat do ekologie osm miliard korun. "Pořád doufáme, že to splní," říká náměstek ostravského primátora Dalibor Madej.

Ještě loni firma poslala na investice rekordní objem peněz - 3,7 miliardy korun. Většina šla na odprášení provozů a další ekologická opatření. Letos se původní plány na modernizaci oklešťují. "Plány investičních projektů se přehodnocují v celé skupině. Definitivní objemy zatím nelze sdělit," říká mluvčí ostravského Mittalu Věra Breiová. Škrty by se neměly dotknout největšího ekologického projektu - odprášení zařízení na úpravu železné rudy, takzvaných aglomerací. Řadu plánovaných akcí, například odprášení vysokých pecí, rekonstrukci koksovny či energetiky, ale podle informací HN firma odkládá. Na radnici začínají být neklidní. "Budeme po nich chtít, aby nás o změnách v plánu informovali," říká Madej.

AUTOR: Jan Záluský
AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů