Úterý, 16. dubna 2024

Do Lesního baru kdykoliv v roce

Do Lesního baru kdykoliv v roce

Stát: Česká republika (Evropa)
Turistická oblast: Hrubý Jeseník
Typ článku: Tipy na výlet
Náročnost:
  • rodina s dětmi
  • romantika
  • pro zdatnější
Délka:
  • vycházka
  • celodenní výlet

Kam a jak jedeme?

Jedeme za jedním z nejzajímavějších cílů v naší vlasti. Do prvního Lesního baru, který přináší turistům rozlišné požitky a překvapení...

Lesní bar se nachází v krásné přírodě v Jeseníku, a to na lesní cestě z Horní Lipové na Smrk.

Dopravní prostředky, které nás k němu dovedou, mohou být vlastně jakékoliv. Je nutné dojet do Horní Lipové, je už na nás, zda na kole, vlakem či autem.

Cyklisté pak mohou i s kolem pokračovat přímo až k Lesnímu baru. Automobiloví řidiči však nechají stát auto pod lesem a kousek k Lesnímu baru už musí zvládnout pěšky. Cesta není náročná, typický výšlap po lesní cestě, jak dlouhý vlastně závisí zcela na nás. Lesních barů je totiž za sebou hned několik, různě vysoko.

Za čím jedeme?

Na Lesním baru je výjimečné, jak flexibilním turistickým cílem umí být. Na své si přijdou jak pěší turisti, tak cyklisté a dokonce i ti, kteří sportu příliš neholdují. Lesní bar byl vymyšlen proto, aby zpříjemnil chvíle turistům. Jde vlastně o jakési specifické odpočívadlo:

Dřevěný stůl, dřevěné lavice, dřevěná koryta, ve kterých proudí čistá voda. A jak tak proudí, chladí přitom nápoje, které jsou v korytech, případně sudech, umístěny. Pivo, ledový čaj, dětské pití, energetický drink, cola, slivovice... co je libo. Turisté, kteří měli namířeno ať už na lesní vyhlídky, na houby nebo jen tak na procházku, se mohou u kteréhokoliv z Lesních barů zastavit a občerstvit. V Lesních barech ale samozřejmě není žádná stálá obsluha. Je samoobsluhou. Vezmete si nápoj, sušenku a do kasičky umístěné na dřevěném stolku hodíte dvacetikorunu.

Lesní bar, který vznikl proto, aby zpříjemnil lidem výšlapy do kopců, je živý jen znadšení pánů provozovatelů a z důvěry v lidské pokolení.

Jde o něco tak výjimečného, že místo, aby byl "pouhým odpočívadlem", stal se pro mnohé turisty právě cílem. Ostatně proč ne, krásná příroda, příjemná cesta, úžasný výhled na jesenické hory... A k tomu všemu ještě pohoštění.

Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?

Najíst se a ubytovat poblíž Lesního baru není žádný problém. Jde totiž o jednu z nejznámnějších turistických oblastí Jeseníků. A tak ubytování i hospody či restaurace různých tříd najdeme přímo v Horní Lipové.

Lesní bar se ale může stát pouze jednodenním výletem. V tom případě stačí stavit se v Horní Lipové na oběd, protože občerstevení v podobě nápojů (ať už alko či nealko) najdeme přímo v Lesním baru

Co se nejvíce líbilo a co naopak ne?

Do kategorie: "co se nám líbílo" bych zařadila Lesní bar komplexně. Myslím, že každý turista, který sem - ať už záměrně či ne - zabloudí, musí být nadšen. Protože jde o opravdovou raritu.

Nadchnout zajisté musí "design" Lesního baru, který je samozřejmě přizpůsoben lesnímu prostředí. A tak veškerá chladící zařízení (koryta, sudy apod.) jsou vyřezána ze dřeva. Ale nejenom ta. Najdeme zde také dřevěné odpadkové koše, stojany na kola, stolky, lavice...

Nápaditě vyrobený je zde i chladící systém, vypadá úžasně v letním období, kdy stříká čirá voda přímo na nápoje, ale také v období zimním, kdy jsou koryta s nápoji zamrzlá.

Líbí se mi hlavně ta možnost volby, kterou turista má. Když dojde k prvnímu baru (nejníže postavanému) a dál už nemůže, prostě zůstane sedět na odpočívadle. A zdatnější členové rodiny se mohou vydat ještě dál, o něco výše, do druhého lesního baru v pořadí. Který je menší, ale určitě ne méně kouzelný. Ve druhém (vyšším) Lesním baru je pro unavené turisty k dispozici také přírodní sprcha.

Ostatní informace

Lesní bar je zcela dostupným cílem. A to jak na náročnost výšlapu, tak cenově. Je totiž zcela zdarma. A ani občerstvení v baru není drahé, naopak. Za pití či kávu, kterou se sami obsloužíte, žádají podařatelé 20,- Kč.

Bohužel se najdou tací turisté, kteří si pití vezmou a nezaplatí. A ještě mnohem hůře i ti, kteří si ještě k pivu přibalí mince z kasičky. Takoví vandalové však doufám vůbec nechodí na tyto stránky, k tomu prostě nemám slov.

Na výlet vlakem

Do Horní Lipové se dostaneme vlakem - rychlíkem, spěšným nebo osobákem, a to nejlépe ze Zábřehu na Moravě. Neslevněná jízdenka Zábřeh na Moravě - Horní Lipová je 78,- Kč (59,- se zákaznickou kartou). 57 km ujede vlak přibližně za hodinu a pár minut.

Připravte se na vlaky spíše staršího typu, ale to vůbec nevadí, protože pozorovat jesenické kopce rozhodně stojí za to, a tak spát nemá smysl. :o)

Zdroj: http://www.turistika.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů