Pátek, 19. dubna 2024

Na skládce v Pozďátkách se čistí voda

Na skládce v Pozďátkách se čistí voda
Začala další etapa prací na odstraňování jedné z nejvýznamnějších ekologických zátěží na území kraje Vysočina. Státní podnik DIAMO zahájil tento týden na skládce nebezpečných odpadů v k.ú. Pozďátky čerpání a čištění kontaminované podzemní vody.
 

V pondělí 30. března 2009 v dopoledních hodinách začal nový vlastník skládky, státní podnik DIAMO, čerpat znečištěné podzemní vody za účelem snížení jejich znečištění a čistit je na mobilní čistící stanici a poté je zpětně vypouštět zpět do podzemních vod. Zahájen byl také pravidelný monitoring jakosti podzemních a povrchových vod v zájmovém území. „Současný monitoring nám potvrdil výskyt kyselé vody s velkým obsahem železa v podzemních vodách vyskytující se v drenážním systému skládky,“ uvedl Pavel Koscielniak z odštěpného závodu společnosti DIAMO v Dolní Rožínce.

Intenzivní čerpání a čištění podzemní vody zachycené v drenážním systému skládky bude trvat pravděpodobně několik let. Podle slov Jaroslava Mikyny z krajského oddělení vodního hospodářství půjde o paralelní proces nejprve předcházející a pak i doprovázející samotnou sanaci skládky.

Kontinuálně probíhá příprava podkladů pro podání žádosti o financování vlastní sanace skládky Pozďátky z Operačního programu Životní prostředí. Zatím nebyly zjištěny žádné komplikace, které by mohly narušit přípravu vlastní sanace. Její zahájení se předpokládá v průběhu příštího roku.

Jitka Svatošová, tisková mluvčí
Krajský úřad kraje Vysočina
tel.: 724 650 123
 

Fotogalerie

 
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů