Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Stáj Brawn GP by mohla ve formuli 1 představit nové biopalivo. Řekl to Richard Branson, majitel společnosti Virgin, jejíž část se zabývá vývojem ekologicky šetrného benzinu a bývalý tým Honda podporuje.
"Během nejbližších měsíců budeme jednat s vedením formule 1, některými výrobci aut a uvidíme, jestli bude možné náš benzin rozšířit," řekl agentuře Reuters Branson. "Investovali jsme docela dost peněz do společnosti Gevo, která se zabývá vývojem nových biopaliv. Snažili se přijít s benzinem, který by byl čistý, ale současně by umožňoval stejné výsledky jako dosavadní paliva v autech. S potěšením musím oznámit, že se jim to povedlo," dodal.
Osmapadesátiletý Brit, jehož majetek se odhaduje na 4,4 miliardy liber, je prý rafinérským společnostem ochoten poskytnout veškeré informace o novém biopalivu zdarma. "Formule se může změnit ze sportu znečišťujícího ovzduší na čistý sport. Rád bych jí v tom pomohl a těším se na to," uvedl Branson.

Na Vysočině za uplynulý rok přibylo asi 50 ekofarem. Na začátku tohoto roku bylo v kraji evidováno celkem 113 šetrně hospodařících zemědělců. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo zemědělství. Do ekologického zemědělství v kraji patřilo přes 4000 hektarů pozemků, dalších 2860 hektarů půdy bylo na zařazení do tohoto systému připravováno. Podle farmářů, které včera oslovila ČTK, jim zatím hospodářská krize odbyt výrazněji nepoškodila. "S odbytem potíže nemáme, spíš je problém sehnat pracovní síly," podotkla farmářka Ludmila Pospíšilová z Holubí Zhoři na Žďársku.

Liberecký kraj uspořádal minulý týden tradiční sérii bezplatných seminářů pro vlastníky lesů a odborné lesní hospodáře, postupně v Semilech,  Liberci a  České Lípě. Účastníkům semináře byly podle Karla Popa, vedoucího oddělení vodního a lesního hospodářství KÚLK, podány základní informace o možnostech získávání dotací v lesnictví. Upozornil, že těchto zdrojů je více a orientace v nich je poměrně obtížná. „Základními dotačními programy jsou krajské příspěvky na hospodaření v lesích a Program rozvoje venkova, lze však žádat o dotace i v rezortu životního prostředí, zejména Operační program životního prostředí,“ doplnil  Jaroslav Podzimek, krajský radní pro zemědělství a životní prostředí.

Kompostováním za vyšší kvalitu života - takový by mohl být podtitulek semináře na podporu přípravy projektů do OPŽP, prioritní osy 4.1. nakládání s odpady se zaměřením na problematiku bioodpadů. Pozornost zaměřená na bioodpady souvisí s úbytkem organické hmoty a humusu v půdě a s fatálními dopady na kvalitu života. „Patřím k těm, které v roce 2002 zasáhla ničivá povodeň a položil jsem si otázku, zda mohu já osobně něco udělat pro to, aby se takovéto hrůzy již neopakovaly“ uvedl Tomáš Hodek, předseda občanského sdružení Ekodomov, které seminář pro představitele měst a obcí uspořádalo...
Více na: http://www.ekodomov.cz/index.php?RDCT=28a7c718f6d306dfe2ac

Amatérští i profesionální fotografové mají i tento rok šanci prostřednictvím svých unikátních snímků upozornit na nutnost ochrany klimatu a naší zodpovědnosti. Firma Bayer právě vyhlašuje již šestý ročník celostátní fotografické soutěže Ekologie v objektivu, která probíhá pod záštitou Ministerstva životního prostředí, mezinárodní organizace UNEP a Českého svazu ochránců přírody. Své snímky k tématu "Klimatické změny - naše výzva" mohou fotografové zaslat do soutěže prostřednictvím portálu www.ekologievobjektivu.cz až do 14. 8. 2009. Soutěží se ve dvou kategoriích: 11 až 18 let a nad 18 let. Začátkem září zasedne odborná porota složená ze specialistů na ochranu přírody a fotografování a vybere letošní vítěze, na které čekají nejen lákavé ceny v celkové hodnotě 120 000 Kč, ale i možnost prezentovat svá díla na prestižním místě v centru Prahy a také v rámci následné putovní výstavy po celé zemi.

Detailní i celkový průzkum gravitačního pole Země a jejích oceánů bude měřit nová družice Evropské kosmické agentury ESA GOCE, která byla vypuštěna 17. března z ruského kosmodromu Plesetsk. Obíhá po extrémně nízké dráze ve výšce 285 kilometrů. GOCE má podle Jaroslava Klokočníka z Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově umožnit i pokrok ve studiu globálního oteplování.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů