Čtvrtek, 28. března 2024

Přírodu u Lužic ničí plameny

Přírodu u Lužic ničí plameny

Je to záhada. Během pěti dnů hořelo na čtyřech místech u obce Lužice. Pokaždé na svahu Lysice. Naposledy v úterý po osmé večer.

„Jednotky likvidovaly celkem tři ohniska, každé o rozloze dvě stě krát tři sta metrů,“ sdělil Lukáš Marvan, mluvčí krajských hasičů.
„Nedalo se tam dýchat. Celý kopec byl jedna ohnivá koule. Vysoké plameny byly vidět kilometry daleko,“ řekl fotoreportér Deníku Jan Vraný. Boj hasičů s ohněm fotil na stejném kopci i v pátek v noci.

Živel ničil Chráněnou krajinnou oblast České středohoří (CHKO). A šířil se k přírodní památce Lužické šípáky. Tam roste unikátní soubor dvou set dubů pýřitých.

Most - Jedno z nejkrásnějších míst na Mostecku mizí v popelu. Kdo zakládá velké požáry, které mohou ohrozit vesnici?

„Hasiči zasahovali v těžko přístupném terénu a kromě vody použili k likvidaci plamenů i lopaty,“ dodal fotoreportér Deníku.
Co požár křovin způsobilo, není známo. Hasiči hovoří o úmyslném zapálení při manipulaci s otevřeným ohněm.

„Hoří tam pravidelně, v úterý dokonce vznikla tři ohniska najednou. To není náhoda. Musí v tom být nějaký palič,“ sdělil zdroj z hasičského záchranného sboru.

„Budeme se tím zabývat ve spolupráci s hasiči,“ řekla Deníku mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Úterní boj s plameny trval od 20.27 do 21.44 hodin. Popel leží pár set metrů od centra obce. Starosta Karel Tuzar se obává, že další požár se vymkne kontrole a ohrozí vesnici „To se vyloučit nikdy nedá. Stačí, když chytne les a zafouká vítr,“ řekl Tuzar.

„Myslím si, že to dělají kluci, kteří chodí z Lužic do Dobrčic,“ řekl včera myslivec a starousedlík Jindřich John. „Nejsou to děti. Je to někdo místní, kdo zakládá požáry každé jaro a opakovaně ve stejné lokalitě,“ uvedl Tuzar.

Litoměřická správa CHKO neměla včera o požáru dostatek informací. K poškození dubů zřejmě nedošlo. Podle biologů jsou některé požáry pro vegetaci užitečné. U Lužic jsou ale rizikem. „Tento typ požáru je velmi problematický,“ řekla Markéta Peřinová, vedoucí správy CHKO.

Podle Johna trpí ohněm zvířata, na jaře například mláďata zajíců. Obec preventivní omezení vstupu do okolních lesů nechystá. Odvolává se na zákony, které určují pravidla. Například zakázané vypalování porostů se trestá až půlmilionovou pokutou.

Zdroj: Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů