Čtvrtek, 28. března 2024

Další projekty získaly dotace. Zrekultivuje se skládka a vybuduje kompostárna

Další projekty získaly dotace. Zrekultivuje se skládka a vybuduje kompostárna
Městu Znojmu se podařilo získat další dotace. Tentokrát v celkové výši asi 77 milionů korun na důležité projekty v oblasti nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží. Společně se sousedními obcemi zrekultivuje skládku v Kuchařovicích a vybuduje kompostárnu v Únanově.
 

Na rekultivaci skládky v Kuchařovicích se městu Znojmu a obci Kuchařovice podařilo získat dotaci ve výši přes 48 milionů korun, na vybudování kompostárny pak Znojmu a Únanovu přes 29 milionů korun.

Skládka v Kuchařovicích vznikla v osmdesátých letech, kdy byly Kuchařovice ještě příměstskou částí Znojma. Provozována byla až do roku 1994. Její rozloha je přes dva a půl hektaru.

V roce 2007 spolu obě obce společně založily dobrovolný svazek obcí s názvem „Rekultivace skládky Kuchařovice“, jejíž cílem je spolupráce na rekultivaci skládky. Společně pak obce vypracovaly projekt, který nyní uspěl u evropských fondů. Dotace v rámci operačního programu životní prostředí zaplatí přibližně devadesát procent z předpokládaných celkových nákladů na rekultivaci, což je maximální možná výše dotace.

Vybudování kompostárny v Únavově, která bude zpracovávat biologicky rozložitelný odpad, bude po vybudování regionálního odpadového centra v minulém roce znamenat další významný krok v oblasti nakládání s odpady. Na výstavbě se budou podílet obce Znojmo a Únanov, které za tímto účelem založily v roce 2007 dobrovolný svazek obcí. Společný projekt získal podporu z evropských dotací ve výši přes 29 milionů korun, tedy také asi devadesát procent z předpokládané ceny.

Oba projekty by se měly začít realizovat ještě v letošním roce.

Více informací:

Denisa Šipošová, tel. 737 540 272

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů