Pátek, 19. dubna 2024

Bez doteku chemie

Bez doteku chemie

Obrovským trendem současnosti je biokosmetika. Následuje biopotraviny, které se u spotřebitelů těší stále větší oblibě a jsou už bez problému k sehnání v běžné síti. Je volba každého, jaké jídlo sní nebo jakou kosmetiku zvolí.

Podobně jako si více začínáme vážit svého zdraví a chceme se udržet v dobré kondici do vysokého věku, chceme to nejlepší i pro svoji pleť. A stejně jako se řada spotřebitelů snaží ze svého jídelníčku vytěsnit škodlivé přídatné látky a konzervanty, přistupují informované zákaznice stejně i k výběru kosmetických produktů. A jejich počet narůstá. Mnoho žen mění své spotřebitelské návyky zejména s příchodem prvního potomka, pro kterého chtějí to nejlepší, a to také bývá i období prvního kontaktu s biopotravinami a následně i kosmetikou. Nejprve biovýrobky dopřávají svým dětem, pro které chtějí nezávadné produkty, a brzy začnou bio vyhledávat pro celou rodinu. Napomáhá tomu i závratně stoupající počet alergií a intolerancí právě na přídatné látky v potravě a kosmetice.

REAGUJTE NA NOVÝ SMĚR

Běžná kosmetika obsahuje konzervační látky, parfemace, parabeny, formaldehydy, syntetická barviva a jiné škodlivé látky, které velmi zásadně ovlivňují celkovou kvalitu výrobku a jsou také častým zdrojem různých alergických reakcí a kožních podráždění. Takovéto složky se používají při výrobě kosmetiky. Pokud se klientka zamyslí nad tím, kolik takových látek spolu s krémem spotřebuje za rok či za celá léta, kdy kosmetiku používá, kolik jich musí její pleť a tělo absorbovat, možná ráda využije nabídky a vyzkouší právě biokosmetiku. Buďte o krok napřed nebo prostě připraveni na nový směr bio. Provozovatel může ve svém wellness centru připravit malou výstavku či prezentaci kosmetiky, která splňuje všechny podmínky pro to, aby byla označována za "bio". Na trhu je už pestrá nabídka certifikované biokosmetiky - pleťová mléka, krémy,oleje, gely, šampony - navíc v příjemných a sympatických obalech.

PŘÍRODNÍ NENÍ BIO

Přírodní kosmetika je kosmetika, která obsahuje komponenty přírodního původu, jež ale nemusí splňovat nařízení pro ekologické zemědělství. Biokosmetika je v souladu s přísnými nařízeními organizací a asociací udělujících certifikát BIO a obsahuje suroviny pocházející z ekologického zemědělství. Všímejte si složení, vaše klienty jistě potěší, znáte-li problematiku a můžete-li poradit, čemu se vyhnout. jk

JAK PŮSOBÍ CHEMIE


> Minerální oleje (paraffinum liquidum), vyráběné z ropy, jsou běžnou složkou řady "také" přírodních a bylinných produktů. Hojně se používají jako základ "nejjemnějších" dětských olejů.

> Syntetické konzervanty, jako jsou methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben a další.

> Syntetická barviva, používaná k dosažení estetického efektu.

> Syntetické vonné látky, které mohou být příčinou vzniku alergií nebo již existující alergické potíže zhoršit.

> Produkty tenzidové chemie (disodium laureth sulfosuccinate, cocoamidopropyl betaine, sodium laureth sulfate, amonium lauryl sulfate...), které sice dokonale čistí, ale též mohou dokonale narušit obranyschopnost pokožky.

NOVINKOU JE NATRUE


Certifikáty udělují v různých státech světa sdružení pro výrobu přírodní kosmetiky a certifikační orgány. Ty na základě vydaných standardů (podmínek pro certifikaci) prověřují výrobky a po splnění podmínek jim udělují známku "přírodní" nebo "bio" produkt.

Dosud neexistovala jednotná definice a standardy pro přírodní a bio kosmetické produkty. To se od letošního roku snaží změnit nově vzniklé evropské sdružení NaTrue. Jde o mezinárodní zájmové sdružení, které má za cíl chránit nejpřísnější normy pro přírodní kosmetiku a její složení. Snaží se o sjednocení informací na obalech tak, aby byly produkty identifikovatelné na první pohled.

Řada značek už projevila o certifikaci zájem a prvních 100 výrobků bylo uznáno a schváleno s platností od 1. února 2009. Více informací, novinky, aktualizace a hlavně seznam certifikovaných výrobků je k dispozici na www.natrue-label.com.

ZDROJ: SPORT&WELLNESS MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů