Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rýmařov zprovozní Odpadové centrum

Rýmařov zprovozní Odpadové centrum

Rýmařov - Obyvatelé Rýmařova budou brzy vozit odpad do nového centra. K dispozici bude v areálu bývalého zemědělského podniku ve směru z Rýmařova na Břidličnou.

Projekt Odpadového centra, který pro město Rýmařov zpracovala společnost ENVIprojekt, s.r.o., Zlín, řeší naráz dvě lokality. A to stávající sběrný dvůr a nově budované centrum.

Existující sběrný dvůr je v současné době umístěn přímo ve městě Rýmařově, na ulici Palackého. Jeho provoz bude upraven na sběrné místo s možností příjmu nebezpečných odpadů bez velkoobjemového odpadu a stavební sutě. Nová část Odpadového centra nyní roste v areálu bývalého zemědělského podniku na výjezdu z města Rýmařova směrem na Břidličnou. Toto místo poslouží k odkládání velkoobjemového odpadu, elektrošrotu a podobně.

„Odpadové centrum bude sloužit pro sběr a další nakládání s odpady z komunální i živnostenské sféry včetně odpadu nebezpečného, velkoobjemového i odpadu biologického vytvořeného obcí,“ doplnila Hana Pavlásková z Městského úřadu v Rýmařově.

Stávající budova poslouží pro provoz a jako zázemí obsluhy. Zpevněná plocha je určená pro manipulaci s odpadem a umístěn zde bude drtič. Součástí plánovaného vybavení dvora je také silniční mostová váha. Provoz počítá s technologiemi zpracování odpadů formou štěpkování. Stavba odpadového centra si vyžádá bezmála 12 milionů korun. Město Rýmařov se na ní bude podílet částkou 1 149 871 korun. Zbytek pokryjí dotace čerpané z Operačního programu životní prostředí, podporovaného z prostředků ERDF/FS a ze Státního fondu životního prostředí ČR.

„Výstavba areálu Odpadového centra bude mít pozitivní vliv na životní prostředí. Zvýšením vytříděnosti odpadů se snižuje podíl odpadů ukládaných na skládkách, které nenávratně zatěžují životní prostředí. Dalším pozitivem je zisk druhotných surovin, které lze opětovně využít,“ doplnila Pavlásková.

Bruntálský a krnovský deník 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů