Pátek, 19. dubna 2024

Armády začínají myslet ekologicky a s palivem šetří

Armády začínají myslet ekologicky a s palivem šetří

Izolační pěna na stanech ušetří sto tisíc galonů na den, každé procento paliva spotřebovaného v zahraniční misi vystaví na 6 500 vojáků riziku při doprovodu zásobovacího konvoje. I tak počítají západní armády, které při dopravě zásob zaznamenávají stejné ztráty jako v přímém boji.
Mluvit v souvislosti s armádou o "zelené revoluci" zní sice poněkud dvojsmyslně, je ale pravdou, že úspora paliva se stává čím dál důležitějším tématem. Ovšem nikoliv kvůli ochraně přírody, které hrozí devastace při těžbě ropy.
"Polovina válečných ztrát (mrtvých i zraněných, pozn. red.) připadá na konvoje, které většinou převážejí palivo, a tak jsou vítaným cílem nepřátel. Podle odhadů znamená každé procento ušetřeného paliva to, že 6 444 vojáků nebude muset jet se zranitelným konvojem," napsal britský list The Independent.
Podle jedné už trochu starší statistiky se například od června 2006 do května 2007 stalo terčem útoků v Iráku celkem 869 konvojů, počty mrtvých a zraněných ochránců jdou do stovek, napsal list USA Today.
Zřejmě nejvíce si potřebu "ekologické" armády uvědomují Američané v Pentagonu, jejichž moderní, téměř sedmdesátitunové tanky Abrams spotřebují půl galonu nafty na míli (118 litrů na sto kilometrů, tedy asi patnáctkrát více než běžné osobní auto).
Příliš ekologicky se zatím nechová ani britské ministerstvo obrany, které produkuje 70 % oxidu uhličitého z množství, za které je zodpovědná celá vláda. I proto se na britské půdě ještě letos bude konat konference, na které si své ekologické zkušenosti vymění zástupci zemí NATO.
Změny už začaly. Speciální pěnová izolace na stanech v Afghánistánu a Iráku šetří sto tisíc galonů denně, které dříve zhltly generátory pro topení a chlazení. Pentagon chce ale jít ještě dál a do roku 2025 získávat čtvrtinu energie z obnovitelných zdrojů. Za sedm let má americké letectvo z poloviny létat jen na biopaliva z řas. Britové jsou napřed, stroje Královského letectva (RAF) už mají certifikace výhradně na biopaliva.
Vědci doufají, že velké peníze, které se ve vojenství točí, pomohou nakonec k průniku dalších ekologických technologií i do civilního života, jako se stalo třeba v příkladě proudových motorů, mikročipů nebo navigace GPS. "Můžeme testovat i věci, které by normálně nevypadaly ekonomicky moc smysluplné," citoval The Independent pracovníka americké armády Keithe Eastina.


AFGHÁNSKÁ TEPNA: CHAJBARSKÝ PRŮSMYK
Jednou z nejostřeji sledovaných tras konvojů je Chajbarský průsmyk v afghánsko-pákistánském pohraničí. Západním vojskům v Afghánistánu tudy proudí asi 70 % veškerého zásobování, včetně paliva. V prosinci 2008 tu povstalci zničili zásoby a stovku vozidel NATO, letos v únoru zničili zdejší důležitý most. Aliance je tak nucena hledat jiné zásobovací cesty, například přes Rusko a středoasijské země.

http://www.petrol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů