Čtvrtek, 28. března 2024

Pasivní domy na vzestupu

Česko má šanci konečně dohnat západní Evropu v oblasti úsporného bydlení.
Pasivní domy na vzestupu
Tvrdé probuzení z hezkého snu, tak by možná označila současnost část developerů a realitních kanceláří. Přesto i tato situace má své světlejší stránky.
Ještě během letošního jara dokončí společnost Skanska projekt Milíčovský háj. Na pražském Jižním Městě nabídne celkem 163 nízkoenergetických bytů, od zahájení prodeje do současnosti firma prodala již patnáct procent z nich.
Navzdory krizi - nebo možná i díky ní - zájem o tento typ bydlení neklesá a některé kanceláře dokonce hlásí nárůst.

Ropa, plyn, elektřina, krize...
Podobný vývoj jako dnes ve skutečnosti není ničím novým pod sluncem. Ropná krize v 70. letech vedla k tomu, že lidé začali hledat alternativní řešení problémů a přemýšlet o výdajích v delším časovém horizontu než jen z hlediska bezprostřední spotřeby.
Tehdejší proměna myšlení dala vzniknout konceptu nízkoenergetických domů, které jsou dnes v západní Evropě běžnou záležitostí.
Jedním z nejnovějších trendů jsou tak-zvané pasivní domy, které dokáže vytopit lidské teplo a běžné domácí spotřebiče, jako je kupříkladu rychlovarná konvice. Například na území našich sousedů v Německu jich už dnes stojí kolem sedmi tisíc. Česko zatím s pouhou padesátkou zaostává.
Právě tady by ale finanční krize mohla vést ke změně k lepšímu. Česko, které v 70. letech zůstalo vzhledem k tehdejší politické situaci trendy na západě netknuto, se možná posune zase o kousek blíže svým vyspělejším sousedům.
Roli v tom samozřejmě nehraje jen krize. Zájem o úsporné bydlení může podpořit i neustálé zvyšování ceny elektřiny a jedna z letošních novinek - zahájení platnosti zákona, který ukládá stavebníkům povinnost vydávat ke každé stavbě průkaz o její energetické náročnosti. Podíl má i šok z počátku letošního roku, kdy se zastavily ruské plynové kohoutky a některé části Evropy zůstaly bez energie.

Cena na prvním místě?
"Vše bude záležet na tom, zda za to bude kupující ve finále ochoten zaplatit. Takto koncipovaná stavba, splňující veškeré potřebné technologie, totiž může stát o 30 až sto procent více než standardní projekt," uvádí Karel Dudych z realitní poradenské společnosti Jones Lang La Salle.
Lidé ale pomalu začínají být ochotnější do bydlení investovat více. "Dlouhodoběji řeší úspory movitější klienti, kteří jsou schopni zaplatit při pořizování nemovitosti náklady typu - solární panely, čerpadla a podobně. Jen ti jsou v prvopočátku ochotni vydat vyšší pořizovací výdaje," popisuje situaci Renáta Odstrčilová, ředitelka realitní společnosti Sting.
Upozorňuje ale také, že zájem o nízkoenergetické domy pomalu roste i u méně movité klientely. "V poptávce jsme zaznamenali nárůst dokonce o 50 procent," říká. Rozdíl vidí v tom, jak velkou investici jsou do nákupu ochotni vložit, protože klient, který řeší, jak ušetřit v horizontu jednoho roku na letní dovolenou, si podle její zkušenosti jen stěží může dovolit vydat tři čtvrtě milionu korun za tepelné čerpadlo, které mu přinese úspory v horizontu tří desetiletí.
Ti méně solventní klienti proto častěji alespoň kupují malometrážní domy, které je snazší vytopit, a více se zajímají o skladbu stavebních materiálů, ze kterých jsou postaveny. Často si pořizují kvalitní izolační materiály a okna.

Rostou i zelené úvěry
Nárůst zájmu o koupi domů, v nichž lze ušetřit za energie, potvrzuje i Raiffeisen stavební spořitelna, která nabízí takzvané zelené úvěry, jejichž součástí je i možnost využití odborného poradenství a zvýhodněného dodání ekologických zařízení od partnerů spořitelny.
"Celkově jsme zaznamenali větší zájem o úvěry i v době krize. Výsledky za březen 2009 jsou přibližně o 20 procent v počtech i objemech lepší v meziročním porovnání. A to jsme měli zásadní nárůst již minulý rok," říká zástupce společnosti Tomáš Vašáry. Upozorňuje také, že zpravidla nejde o movité klienty, ale o ty, kdo si místo celého nízkoenergetického domu včetně veškerých zařízení koupí obydlí, v nichž se uplatňuje jen část z nich.

Splasklá bublina
Pokud si kupující nízkoenergetické bydlení nemohou dovolit, alespoň více uvažují o poměru ceny a kvality staveb.
Podle odhadů firem nabízejících novostavby je současná poptávka o 30 až 50 procent nižší než loni touto dobou. Klienti se tak na řadě míst dočkali snižování cen. Firmy Ekospol a Finep například nabízejí některé ze svých bytů se slevou pohybující se okolo půl milionu korun.
Panelové a cihlové domy, ač jsou kvalitou, životností i estetikou velmi odlišné, stály donedávna téměř stejně. Byt 3+1 na pražském sídlišti se pohyboval v cenách tří až čtyř milionů korun bez ohledu na to, z jakého materiálu byl postaven.
"Cena nemovitostí je dnes rozhodně pozitivním aspektem. Díky ní se trh stává velice dynamickým, klienti si totiž uvědomují, že je právě ten správný čas na řešení bydlení," domnívá se jednatel realitní kanceláře Maxima David Černík.
Zájemci tak dnes díky tomu pořídí bydlení v "paneláku" bez větších potíží za 2,5 milionu korun. "Od počátku krize se u klientů výrazně zvýšilo množství úvah na téma cena versus kvalita. Kupující zkrátka mnohem více přemýšlí, co za zaplacenou cenu skutečně dostává," upozorňuje na změny v přístupu klientů Aleš Budín, ředitel realitní kanceláře AAAbyty.cz.
Podobná situace je i na developerském trhu. "Současná situace nás všechny učí pokoře, která nám trochu scházela v lehčích dobách," míní ředitel společnosti Ekonomické stavby David Mencl.
Do jeho firmy, která staví zděné rodinné domy v regionu střední Evropy, prý v současnosti také přicházejí podstatně lépe informovaní klienti, obeznámení s jednotlivými nabídkami a možnostmi na trhu. "Ochlazení přináší větší důraz na kvalitu, a to je velmi pozitivní. V době překotného boomu ji bylo možné akcentovat jen obtížně," vysvětluje Mencl.

Očista trhu
Velcí hráči na realitním trhu věří, že se díky současnému stavu oblast pročistí. "Nejdůležitějším - a velice zdravým - dopadem ekonomické situace na trh realit je rozhodně to, že neobstojí ty subjekty, které na to profesně nemají," domnívá se Černík z Maximy. Stále náročnější trh totiž přirozeným výběrem odstraní ty, kdo nebudou vyhovovat stupňujícím se nárokům klienta.
"Na realitním trhu dnes může díky volné legislativě kdokoli dělat cokoli. Nejde jen o nepříznivou image celé branže, ale především o poškození, kterých je vinou neprofesionálů stále více než dost," doplňuje jeho slova jeho kolega z konkurenční firmy AAAbyty.cz Budín.

Šetřit půdou
Růst zájmu o úsporné domy se líbí i ochráncům životního prostředí. Ti také, společně s některými urbanistickými puristy, vítají další z přínosů krize. Nízká poptávka a špatná situace na trhu celkově totiž vede k alespoň dočasnému zastavení některých sporných projektů.
"Zatím se zdá, že některé nejvíce riskantní a spekulativní projekty by se mohly zastavit, nebo i zcela spadnout pod stůl," říká Martin Skalský z občanského sdružení Arnika. Pomoci by mohlo i to, že jejich odpůrci budou mít více času na to, aby upozornili na nedomyšlenost těchto rozsáhlých a často předimenzovaných projektů, kterým chybí občanská vybavenost nebo svou architekturou nezapadají do svého okolí.

AUTOR: Pavla Kreuzigerová

Jak alternativně vytápět?
Solárními systémy
Jsou určeny pro ohřev teplé užitkové vody, vytápění nebo ohřev bazénu.
Ohřev teplé užitkové vody až do výše 70 % roční spotřeby.
Ohřev bazénu až do výše 100 % roční spotřeby.
Podpora vytápění až do výše 30 % roční spotřeby.

Fotovoltaickými systémy
Jejich úkolem je výroba elektrické energie ze slunce. Lze ji využít pro provoz domu nebo ji lze prodat do distribučních sítí.

Tepelnými čerpadly
Energii berou ze země, vody, vzduchu a do objektu ji dodávají prostřednictvím vody a vzduchu.

Kotli na biomasu
Jako topivo lze použít zemědělské odpady, lesnické odpady, rychle rostoucí dřeviny a dřevní peletky.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů