Čtvrtek, 25. dubna 2024

Záchranný kruh pro stavebnictví

Záchranný kruh pro stavebnictví
Dotační program Zelená úsporám dá stavebním firmám v krizi to nejdůležitější: zakázky.

Český stavební průmysl k počátku letošního roku meziročně propadl o 11,1 procenta. Úřady hledají řešení současné situace v dotačních programech. Ty mají podporovat zateplování a rekonstrukce starších domů.
Základem podpory je dotační plán Zelená úsporám, který tento týden představilo ministerstvo životního prostředí.
"Programy pomohou menším a středním společnostem, které nebudou na poli zateplování úplnými nováčky. Už od 90. let jsou společnosti s méně než 50 zaměstnanci flexibilní a zateplování tvoří přirozenou součást portfolia jejich prací," míní generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. Odhaduje, že jde asi o 80 procent stavebních firem.
Že jde o příležitost, již pro nováčky není snadné získat, potvrzuje i Jan Charuza z mosteckého Natalstavu, který na trhu působí teprve rok. "Samozřejmě bychom chtěli začít provádět zateplovací práce. Pomohlo by nám to, protože od počátku krize máme 40procentní pokles. Narážíme však na to, že firmy, které jsou už etablované, si příležitosti dokážou rozdělit a nikoho dalšího mezi sebe nepustí," řekl týdeníku Ekonom.

Naděje i obavy
Mírný optimismus je na místě. Z těžce zasaženého Německa, které podporu při zateplování schválilo v listopadu, se ozývají první pozitivní zprávy.
"Z čísel, která máme za první měsíce roku, je patrné, že se díky přesměrování z klesající nové výstavby na rekonstrukce starých budov a jejich zateplování dostane stavebnictví i letos do mírného růstu, o 0,1 procenta," komentuje německá čísla František Vörös ze Sdružení EPS ČR, které zastřešuje české výrobce pěnového a expandovaného polystyrenu.
Zprávy z Německa jsou příslibem, že opatření mohou pomoci i jinde. Půjde-li vše podle odhadů, mohlo by v Evropě dokonce vzniknout 280 až 450 tisíc nových pracovních míst.

Kvalita se počítá
Miloslav Mašek proto doufá, že se podpora projeví pozitivně i v Česku. "Věříme, že částky určené na zateplování, které mají dosáhnout až 30 miliard korun, pomohou firmám překlenout těžké období," konstatuje.
Program s sebou prý přinese i další pozitiva, hlavně větší důraz na kvalitu. "Stát jako investor bude více dohlížet na to, aby zateplování prováděly firmy, které mají některou z certifikací vydanou profesními sdruženími. Stejně tak by se to mělo týkat i výrobců zateplovacích systémů," uzavírá.
O dotaci z vyčleněných deseti miliard korun v letošním roce a dalších patnácti miliard v následujících třech mohou žádat vlastníci obytných domů. Peníze do programu proudí z prodeje emisních kreditů Japonsku, a dotaci by tak mohlo získat až 250 tisíc domácností. Navýšení o 4,1 miliardy se dočká i program Panel.

AUTOR: Pavla Kreuzigerová

Kolik dostanete na dotacích?
Investiční náklady na jeden byt s podlahovou plochou o velikosti 75 metrů čtverečních tvoří asi 200 tisíc korun.
Celková výše dotace: plocha 75 metrů čtverečních násobená devíti sty = 67 500 korun.
Úspora na vytápění vychází ročně až na 15 tisíc korun.
Životnost zateplovacích úprav překračuje 30 let.

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů