Sobota, 20. dubna 2024

Vodáci budou smět na horní Vltavu, když bude mít hladina 50 cm

Vodáci budou smět na horní Vltavu, když bude mít hladina 50 cm

Kašperské Hory (Klatovsko) - Vodáci budou moci splouvat horní tok Vltavy v šumavském národním parku, pokud bude výška hladiny pod Soumarským mostem nejméně 50 centimetrů. Doposud na řeku mohli, i když hladina byla o pět centimetrů níže. Zpřísnění pravidel pro splouvání horního toku od Soumarského mostu po Pěknou je největší změnou návštěvního řádu národního parku. Další novinkou je rozšíření cyklotras o 70 kilometrů, řekl dnes ČTK ředitel parku František Krejčí.

Nový návštěvní řád dnes v Kašperských Horách schválila Rada šumavského národního parku. "Měl by určitě platit na hlavní sezonu, v ideálním případě bychom chtěli, aby platil už od 1. května," doplnil Krejčí. Netajil se spokojeností nad tím, že se podařilo dosáhnout kompromisu, a věří tomu, že dohoda může být ukázkou shody všech stran i v dalších jednáních.

Úsekem mezi Soumarským mostem a Pěknou může nově denně projet maximálně 100 lodí. Park proto spustí i rezervační internetový systém. Jedna rezervace bude vodáky stát 100 korun. Množství lodí se bude zároveň regulovat tak, aby se jejich průjezd rovnoměrně rozložil do zhruba osmi hodin během dne. Konečná dohoda je výsledkem kompromisu dlouhodobých jednání ochránců přírody a zástupců obcí ležících v parku, řekl Krejčí.

Zdeňka Lelková, starostka Stožce, kterého se pravidla pro splouvání nejvíc dotýkají, spokojená není. "Není to společná dohoda, je to kompromis regionu. Myslím si, že je to likvidace jednoho druhu turistiky, který byl na Šumavě tradicí," řekla ČTK. Stožec požadoval nechat hladinu splouvání na 45 centimetrech, neboť půl metru vody měla řeka v minulých sezonách jen málokdy. Zatímco loni při poměrně dobré sezoně hladina dosáhla 45 centimetrů několikrát, půl metru bylo na Vltavě zhruba čtyřikrát v srpnu, dodala starostka.

Právě na podmínkách pro splouvání Vltavy loni schválení návštěvního řádu ztroskotalo a pro pobyt na území parku dosud platil starý řád z 90. let. Správci parku loni požadovali kvůli ochraně říčního ekosystému minimální výšku hladiny pro splouvání 60 centimetrů.

Starosta Modravy Antonín Schubert má z dokumentu radost, neoplývá ale přílišným optimismem ohledně dalších složitých jednání, která správce parku a zástupce obcí čeká. "Je to schválený dokument s platností na jeden rok. Návštěvní řád není výsledkem hesla 'konečně společně koncepčně'. Je to kompromisní řešení," dodal Schubert. Pro jeho obec řád nic nemění.

Šéf Rady Národního parku Jan Stráský považuje schválení dokumentu za kompromis a ukázku toho, jak by se mohlo na Šumavě do budoucna jednat. "Určitě to tentokrát byla strana obcí, která projevila větší pochopení pro tento cíl," uvedl. I přes spokojenost není ani on velkým optimistou pro další jednání. "Některé body jednání jsou ještě bolestivější než návštěvní řád. Plán péče má daleko větší význam než návštěvní řád pro život na Šumavě a její budoucnost," připomněl Stráský.

Kromě úpravy splouvání Vltavy a nových cyklotras přinesl nový návštěvní řád zrušení dosavadních klidových zón, kam nemohla veřejnost chodit. Krejčí nicméně uvedl, že správa parku se bude snažit většinu těchto území, asi 85 procent jejich dosavadní plochy, převést do takového režimu, aby tam zůstala zachována ochrana přírody a lidé tam nechodili.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů