Pátek, 29. března 2024

U Řepčic jsou tuny odpadu

U Řepčic jsou tuny odpadu

Dolní Řepčice - Desítky tun mnohdy i nebezpečného odpadu se povalují v lesíku mezi Dolními Řepčicemi a Sedlecem. Situace se podle zdejších obyvatel zhoršuje každým dnem.

Na hromadách odpadu převládají staré pneumatiky a plastové součástky automobilů. Ve středu a ve čtvrtek zde byla pohozená také mrtvá ovce.

„Je to tady opravdu hrozné. Nelegální skládka je tu už dlouho, ale to, co se tu objevuje nyní, je strašné. Někdo sem odpad musí vozit po náklaďákách,“ zlobí se Jiří Konáš z Dolních Řepčic

O problému s nelegálním ukládáním odpadu u této obce ví také Alena Knobová, starostka Liběšic, pod které Dolní Řepčice spadají.

„Je to problém. Tato skládka je tu minimálně dvacet let. Již několikrát jsme to tu nechávali uklidit, vše je ale marné, jde o odlehlé místo a nelze ho uhlídat. Není to tak dlouho, co jsem musela volat do kafilerie a zajistit odvoz mrtvého, přibližně sto dvacetikilového prasete, které sem někdo odložil,“ říká Alena Knobová.

Automobil z kafilerie sem bude muset přijet i v příštích dnech. Bude totiž nutné zajistit odvoz uhynulé ovce, kterou sem někdo odvezl.

Jak uvedl Pavel Gryndler, vedoucí odboru životního prostředí litoměřického městského úřadu, situace je tu složitá. „Pokud zjistíme někoho, kdo tam odpad vyváží, tak jej budeme pochopitelně pokutovat,“ ujistil Pavel Gryndler.

Přistihnout někoho při ukládání odpadu je však podle starostky obtížné. „Když vidím z dálky, že tu nějaké auto stojí, jedu sem, ale vždy stihne odjet, ještě než sem dorazím,“ vysvětluje.

V současné době na nelegální skládce převládají pneumatiky a plastové části automobilů. „Musí to sem vyvážet nějaký autoservis nebo někdo, kdo obchoduje s auty. Nechápu, kde by se jinde vzalo tolik rozebraných aut,“ diví se Jiří Konáš.

Najít zde lze však i řadu dalších věcí. Od rozebraných praček přes školní brašny až po koberce, oblečení nebo stavební odpad. Místní obyvatelé i starostka se shodují, že východiskem je jen přerušení cesty k místu, kde je skládka.

„Před lety jsme o to usilovali, ale úřady nám to nepovolily. Nyní zahájíme znovu jednání o překopání cesty tak, aby sem nikdo nemohl jezdit. Zároveň budeme řešit, co se skládkou,“ slibuje Alena Knobová.

Litoměřický deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů